Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Δεν μεσολάβησε για Φόκλαντ




Α.P., AFP, Reuters

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε ευγενικά να μεσολαβήσει στη διαμάχη της Αργεντινής με τη Μ. Βρετανία για την κυριότητα των νησιών που οι Βρετανοί αποκαλούν Φόκλαντ και οι Αργεντίνοι Μαλβίνες.

«Θα θέλαμε πολύ να δούμε την Αργεντινή και τη Βρετανία να κάθονται στο τραπέζι για να επιλύσουν τα μεταξύ τους ζητήματα με ειρηνικό και παραγωγικό τρόπο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, στο προεδρικό μέγαρο. «Αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τη μία ή την άλλη πλευρά να το πράξει». Στον πόλεμο του 1982, όταν η Αργεντινή επεχείρησε και απέτυχε να καταλάβει τα νησιά, οι ΗΠΑ είχαν ταχθεί στο πλευρό της Βρετανίας.

Η Αργεντινή ζητάει τώρα διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, τις οποίες οι Βρετανοί αρνούνται, υποστηρίζοντας ότι δεν διαπραγματεύονται αναπόσπαστο τμήμα της βρετανικής επικράτειας. Η Κίρχνερ επιβεβαίωσε ότι αυτό που ζήτησε η Αργεντινή ήταν επίσημη διαμεσολάβηση. «Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν, ως χώρα φιλική και με την Αργεντινή και με τη Βρετανία, ώστε να καθίσουν και οι δύο χώρες στο τραπέζι». Η Αμερικανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες, αλλά όχι να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές.



Διαφωνία για Ονδούρα


Η Κριστίνα Κίρχνερ ήταν, όπως και η Χίλαρι Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας της. Αντίθετα όμως με την Κλίντον, η Κίρχνερ πέτυχε να εκλεγεί και η ίδια πρόεδρος. Η μεταξύ τους συνάντηση έληξε με τη δημόσια επιβεβαίωση των διαφωνιών τους στο θέμα του χειρισμού του πραξικοπήματος στην Ονδούρα. Οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί τη νέα κυβέρνηση της Ονδούρας, που προέκυψε από εκλογές που οργάνωσαν οι πραξικοπηματίες, ενώ η Αργεντινή και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ζητούν την επάνοδο του εκδιωχθέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια.

Προτού μεταβεί στο Μπουένος Αϊρες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παρευρέθη στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ουρουγουάης, πρώην αντάρτη Χοσέ Μούχικα. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της, μετά τη σεισμόπληκτη Χιλή, είναι η Βραζιλία, που αποκτά θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Κλίντον θα προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη της Βραζιλίας για νέες κυρώσεις στο Ιράν», ανέφεραν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.