Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Οι Έλληνες μας άρπαξαν τη Λέσβο



Sabah
6/3/2010

Του Burak Artuner


Η εισήγηση των Γερμανών προς την Ελλάδα, «πούλησε νησί, να γλιτώσεις από τα χρέη» ξαναθύμισε και την ιστορία της Λέσβου. Όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε δανειστεί από δύο εμπόρους και δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το χρέος, τότε οι Γάλλοι βρήκαν ευκαιρία να άρουν το νησί.

Στην Ελλάδα, η οποία αντιπαλεύει προκειμένου να γλιτώσει από την κατάρρευση, αντί μιας οικονομικής υποστήριξης εισηγήθηκαν να πουλήσει νησιά του Αιγαίου, μάλιστα υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι Γερμανοί ζήτησαν τη νήσο Κέρκυρα.

Τις δυσχέρειες του γείτονα κάποια εποχή τις ζήσαμε κι εμείς. Το οθωμανικό κράτος δεν μπόρεσε να πληρώσει το δάνειο που είχε συνάψει από δύο εμπόρους, με συνέπεια οι Γάλλοι να βάλουν στο χέρι τη Λέσβο, η οποία σήμερα ανήκει στην Ελλάδα.


Τα πρώτα χρόνια του 1900, το κράτος προσπαθούσε να κλείσει τα χρέη του με χρέη. Κατά την τελευταία περίοδο της εποχής Abdülaziz, είχε δανειστεί από δύο Γάλλους τραπεζίτες, τον Lorando και τον Tribune. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για την εκθρόνιση του Abdülaziz. Όταν όμως επί 25 χρόνια δεν μπόρεσαν να επιστραφούν, το ύψος του χρέους έφθασε σε υψηλά επίπεδα.

Ο Γάλλος πρέσβης Constans, από τον Ιούλιο του 1901 και εντεύθεν, πίεζε την κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος αυτό. Οι πιστωτές κατέφυγαν σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και κέρδισαν την αγωγή.

Ο Σουλτάνος Abdülhamit Β΄ έδωσε την εγγύησή του ότι το χρέος αυτό θα πληρωθεί. Όμως, το Θησαυροφυλάκιο ήταν εντελώς άδειο. Πέρασε ενάμισι μήνας και, όταν το χρέος δεν εξοφλήθηκε, τότε η γαλλική κυβέρνηση έστειλε ένα στόλο, ο οποίος απαρτίζονταν από επτά πολεμικά πλοία, στη νήσο Λέσβο και στις 5 Νοεμβρίου 1901 έβαλε στο χέρι το Τελωνείο του νησιού, γνωστοποιώντας παράλληλα στην Υψηλή Πύλη ότι έτσι θα εισέπραττε τα οφειλόμενα.

Οι Γάλλοι γνωστοποίησαν ακόμη ότι ούτε η εκκένωση της Λέσβου θα επαρκούσε για την εξόφληση του χρέους και ζήτησαν νέα προνόμια. Ο Σουλτάνος Abdülhamit Β΄ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται όλα τα αιτήματα των Γάλλων, με συνέπεια να καταβάλει στον μεν Lorando 340.000 στον δε Tribune 162.000 λίρες και να ξοφλήσει.

Η Λέσβος στις 30 Μαΐου με τη Συνθήκη της Λωζάννης εκχωρήθηκε στην Ελλάδα.


2 σχόλια:

  1. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ12 Μαρτίου 2010 στις 3:27 π.μ.

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΆ; ΕΜΕΙΣ ΑΡΠΑΞΑΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΌΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ;ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ Η ΛΕΣΒΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΡΠΑΞΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΛΕΙ ΩΣ ΑΡΠΑΓΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ;Η ΜΗΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ.ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΚΑΙ Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΧΘΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΟΝΑΧΑ ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΑΡΠΑΓΩΝ ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ. ΑΡΠΑΓΕΣ ΕΜΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ!ΕΛΕΟΣ!ΤΕΤΟΙΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΕΡΜΟΑΙΜΟΥΣ, ΠΕΡΑΝ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΩ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρανίκος Θανάσης13 Μαρτίου 2010 στις 1:13 π.μ.

    Ασφαλώς η απελευθέρωση των νησιών του βορείου Αιγαίου, άρα και της Λέσβου, είναι αποτέλεσμα των Βαλκανικών πολέμων. Η ισχύς του τότε ελληνικού στόλου, που με την προσθήκη του θωρηκτού Αβέρωφ υπερίσχυε του τουρκικού, έκρινε τον θαλάσσιο αγώνα. Αυτά και ως προβληματισμός για τη σημασία της θαλάσσιας υπεροχής, που με το πρόγραμμα ναυπηγήσεων της Τουρκίας σύντομα θα αποβεί υπέρ της γείτονος. Το Θουκιδίδειο "μέγα το της θαλάττης κράτος" συνεχίζει να ισχύει, και οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για μειώσεις των εξοπλισμών μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες.
    Όσο για το τι αφήνει να εννοηθεί ο Τούρκος αρθρογράφος, αυτό ας αποτελέσει επίσης προβληματισμό: όποιος έχει χρέη που δεν μπορεί να πληρώσει, χάνει εδάφη. Και τα χρέη σήμερα τα έχει η Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.