Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
O Mπράουν υπερασπίστηκε την απόφαση για τον πόλεμο
ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απόφαση της Βρετανίας να εισβάλει στο Ιράκ, υπερασπίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώπιον της Επιτροπής Τσίλκοτ, η οποία ερευνά τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής, λίγες μόνον εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία, ο Μπράουν, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπλερ την περίοδο της εισβολής, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για τον πόλεμο ήταν η σοβαρότερη και η πιο δραματική που εκλήθη να λάβει η κυβέρνηση Μπλερ και ότι ο ίδιος είχε εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Πήρε πάντως αποστάσεις από την άποψη σχετικά με το αν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.
Ο Μπράουν παραδέχτηκε ότι η Βρετανία έχει ακόμη πολλά να διδαχτεί από τον πόλεμο του Ιράκ. «Κερδίσαμε τη μάχη σχεδόν μέσα σε μια εβδομάδα όμως μάς πήρε επτά χρόνια για να κερδίσουμε την ειρήνη στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η θέση του καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής καθώς ο Τζεφ Χουν, υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής και είπε ότι για χρόνια πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, ο βρετανικός στρατός δεν είχε ούτε επαρκή χρηματοδότηση ούτε επαρκή εξοπλισμό. Κόλαφος για τον Γκόρντον Μπράουν, ήταν και οι δηλώσεις του στρατηγού Τσαρλς Γκάθρι, πρώην αρχηγού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1997-2001, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Τhe Times, υποστήριξε ότι Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επειδή ο Μπράουν, ως υπουργός Οικονομικών, απέρριπτε τα αιτήματα του στρατού για καλύτερο εξοπλισμό.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.