Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Στενός κλοιός από τη ΜΙ-5 στη νεολαία του Γ΄ Ράιχ



Σύμφωνα με τα βρετανικά αρχεία



The Guardian


Οι ποδηλατικές εξορμήσεις της χιτλερικής νεολαίας και οι προσπάθειες των Ναζί να συσφίγξουν τις σχέσεις τους με το σώμα των Βρετανών προσκόπων πανικόβαλλαν την προπολεμική Βρετανία, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία της ΜΙ-5, της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν κατά βήμα τους Γερμανούς μαθητές στις ποδηλατικές εκδρομές τους στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο, μια συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό του προσκοπικού κινήματος Λόρδο Μπάντεν Πάουελ και τον Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, το Γερμανό πρέσβη στο Λονδίνο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στη βρετανική κυβέρνηση. Οι αρχές φοβούνταν ότι οι νεαροί ποδηλάτες πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές αποστολές. Η υποψία αυτή γεννήθηκε το 1937. Πολλές από τις επιστολές με τις οποίες ζητείται να παρακολούθουνται οι Γερμανοί ποδηλάτες δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία. Οι περισσότερες φέρουν την υπογραφή του τότε γενικού διευθυντή της ΜΙ-5 σερ Βέρνον Κελ.


Η ανησυχία για τις δραστηριότητες της χιτλερικής νεολαίας συνέπεσε με την εμφάνιση του Γιόχεν Μπένεμαν, μιας επιφανούς προσωπικότητας της χιτλερικής νεολαίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1937 υποτίθεται για να τελειοποιήσει τα αγγλικά του. Οι επιστολές του ανοίγονταν και διαβάζονταν από τους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών. Ομως, τη γενική καχυποψία ενέτεινε η επίσκεψη στη Βρετανία του υπαρχηγού της ναζιστικής νεολαίας, Χάρτμαν Λάουτερμπάχερ τον Νοέμβριο του 1937. Τόσο αυτός όσο και ο Μπένεμαν ήταν παρόντες όταν ο Μπάντεν Πάουελ προσεκλήθη στη γερμανική πρεσβεία.

Οι ευχαριστήριες επιστολές του, καθώς και εκθέσεις του για το προσκοπικό κίνημα προωθήθηκαν και αναλύθηκαν από τη ΜΙ-5 και παραμένουν στα αρχεία. Σε μία από αυτές ο Μπάντεν Πάουελ ανέφερε «ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε έκφραση στη συνεργασία μέσα από τη νεολαία και των δύο κρατών». Οταν ο Μπάντεν Πάουελ ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, ένας αξιωματικός της ΜΙ-5 επισκεφθείτε το προσκοπικό κίνημα.

Στη συνέχεια ο Λόρδος Κράνμπορν, υπουργός Υπερπόντιων Κτήσεων του αποθάρρυνε τους αξιωματούχους από τη σύναψη στενότερων σχέσεων με τη χιτλερική νεολαία.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.