Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το 62,4% των Ιρακινών προσήλθε στις κάλπες



Ο νυν πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλικί φαίνεται να προηγείται στις σιιτικές κυρίως περιοχές του Ιράκ, όπου ο λαός αψήφησε την εκστρατεία εκφοβισμού, τις βόμβες και τους ελεύθερους σκοπευτές και προσήλθε, προχθές, στις κάλπες για να εκλέξει νέα κυβέρνηση. Τα ποσοστά προσέλευσης υπολογίζονται σε 62,4%, σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία, ποσοστό σαφώς μικρότερο του 76% στις εκλογές του 2005, ιδιαίτερα ικανοποιητικό ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τις περίπου 50 επιθέσεις με τους 38 νεκρούς τις ημέρες των εκλογών. Εξ ου και ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το θάρρος του ιρακινού λαού, που για μία ακόμη φορά αψήφησε τις απειλές προς όφελος της δημοκρατίας, εγγράφοντας με την προσέλευσή του στις κάλπες υποθήκη στην ιστορία του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού θα έχει ολοκληρωθεί, κατά τα προγραμματισμένα, έως το 2011, ενώ ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο επιβεβαίωσε ότι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα έχει μειωθεί στους 50.000 άνδρες.


Η προσέλευση των Ιρακινών και η γενικώς νομότυπη διεξαγωγή των εκλογών -υπήρξαν ως φαίνεται κατά τόπους παρατυπίες- είναι τα «καλά νέα», όπως είπε ο κ. Ομπάμα. Εάν αυτά θα μετουσιωθούν γρήγορα σε σταθερή κυβέρνηση, απομένει να φανεί σε ένα ή δύο μήνες, αναλόγως της διάθεσης των βασικών συντελεστών να συνεργαστούν, πράγμα καθόλου βέβαιο. Διότι ναι μεν ο νυν πρωθυπουργός κ. Μαλικί προηγείται, αλλά έχει απέναντί του τον επίσης σιίτη, πρώην πρωθυπουργό Αγιάντ Αλάουι, τον οποίο ψήφισαν «για να έχουν λόγο» οι σουνίτες ψηφοφόροι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάντως, η προστατευόμενη από το Ιράν σιιτική πτέρυγα έχασε μέρος της δύναμής της.

Ανασταλτικοί παράγοντες


Αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, επεσήμαιναν χθες τις διαιρέσεις που υφίστανται μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, παράγοντα ανασταλτικό στον σχηματισμό κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ των δυσχερειών οι ίδιοι συγκαταλέγουν τη «συνταγματική εκκρεμότητα», υπενθυμίζοντας ότι η επονομαζόμενη «μεταβατική φάση» έληξε στις 7 Μαρτίου, με τις εθνικές εκλογές, και μαζί η ισχύς του παρόντος Συντάγματος, που ρυθμίζει τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του προεδρικού αξιώματος.

Τέλος, παραμένει η εκκρεμότητα του πετρελαιοπαραγωγού Κιρκούκ και των κουρδικών επιδιώξεων, δηλαδή της προσάρτησής του στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου την Κυριακή επικράτησε εορταστική ατμόσφαιρα και η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους Κούρδους, αλλά όχι για τους αντιπάλους τους στην κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.