Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Πράσινο φως από τον Νετανιάχου για επέκταση του εποικισμού Μπεϊτάρ Ιλίτ


O Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου


AP, Reuters


ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ και ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το σχέδιο των έμμεσων συνομιλιών για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για ανέγερση 112 νέων κατοικιών στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ιλίτ της Δυτικής Οχθης. Η εξέλιξη μονοπώλησε τη χθεσινή συζήτηση μεταξύ του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, και του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα οικοδομικά έργα στην Μπεϊτάρ Ιλίτ είχαν εξαρχής εξαιρεθεί από το μορατόριουμ στην επέκταση των εποικισμών που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου τον περασμένο Νοέμβριο.


Κατά τ’ άλλα, το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του κ. Μπάιντεν με τον κ. Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε στην εφημερίδα «Γεντιόθ Αχρονόθ» ότι «ένα οπλισμένο με πυρηνικά όπλα Ιράν αποτελεί απειλή, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ». Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε τα περί δέσμευσης της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παρέχει στο «εβραϊκό κράτος» ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Εχουμε διπλασιάσει την προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής του Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ ισχυριζόταν ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνεσέτ ότι το Iράν δεν αποτελεί απειλή για την ύπαρξη της χώρας. «Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για την ύπαρξή μας», τόνισε ο κ. Μπάρακ. «Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι δεν έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε τέτοια και αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε», εξήγησε ο ίδιος.

Τέλος, η Ιντερπόλ εξέδωσε χθες δεκαέξι, ακόμα, εντάλματα για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μαμπχά, στο Ντουμπάι.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/03/2010_393511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.