Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Σαν Ι.Χ. με δύο οδηγούς οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας...


Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν

Reuters, AFP


«Οι σχέσεις με την Αμερική θυμίζουν έντονα τις απότομες αλλαγές του καιρού, από τις ζεστές στις κρύες ημέρες, και αυτό δεν μπορεί παρά να προβληματίζει τον κινεζικό λαό». Τάδε έφη εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνδιάσκεψης της Κίνας, ο Ζάο Κιζχένγκ, ο οποίος χρησιμοποίησε όχι μία, αλλά τρεις συνολικά μεταφορές προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνδιάσκεψης του αποτελούμενου από διανοούμενους και επιχειρηματίες σώματος, το οποίο θεωρητικά, τουλάχιστον, συμβουλεύει την κομμουνιστική ηγεσία σε ζητήματα χάραξης πολιτικής, ο κ. Ζάο επέρριψε την ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αποκλειστικά στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η σχέση μας είναι σαν ένα αυτοκίνητο με δύο οδηγούς», δήλωσε ο κ. Ζάο το βράδυ της Τετάρτης. «Τόσο ο Αμερικανός όσο και ο Κινέζος οδηγός κρατούν από ένα τιμόνι, ενώ και των δύο το πόδι μπορεί να πατήσει το φρένο», συνέχισε ο κ. Ζάο. «Συνεπώς, οι δύο οδηγοί οφείλουν να συζητούν μεταξύ τους προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους», κατέληξε.



Λίγες ώρες μετά τις εμπνευσμένες τοποθετήσεις του κ. Ζάο, δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσγειώνονταν στο Πεκίνο, φιλοδοξώντας να κάμψουν τις αντιρρήσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος αναφορικά με την προοπτική της επιβολής νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας εις βάρος του Ιράν. Ενδεχομένως, εν τούτοις, πρωταρχικός στόχος του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ και του ανώτατου συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Ασίας Τζέφρεϊ Μπέιντερ να ήταν η άμβλυνση του κλίματος έντασης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο κρατών τους τελευταίους μήνες.

Δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης του ασιατικού δράκου από την Τεχεράνη, αλλά και της πάγιας θέσης του κομμουνιστικού καθεστώτος υπέρ των διπλωματικών λύσεων, οι πρόσφατες «εριστικές» στα μάτια των Κινέζων ενέργειες της Ουάσιγκτον -από την πώληση όπλων στην Ταϊβάν μέχρι την πρόσκληση στον Δαλάι Λάμα να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο- έχουν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες συμφωνίας όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα.

Τα αποτελέσματα των επαφών των δύο Αμερικανών αξιωματούχων με ηγετικά στελέχη της κομμουνιστικής κυβέρνησης δεν έγιναν γνωστά, μολονότι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, ανακοίνωσε πως «προτεραιότητα των ΗΠΑ αποτελεί πλέον η κατανόηση των θέσεών μας και η επίδειξη σεβασμού προς τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο δεν συμμερίζεται την άποψη περί επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και επανέλαβε ότι η διπλωματία αποτελεί μονόδρομο για τη διευθέτηση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, οι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη στάση των Κινέζων. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι διαιρεμένη μεταξύ εκείνων οι οποίοι ασπάζονται μια περισσότερο επιθετική πολιτική έναντι των ΗΠΑ, και αυτών που θεωρούν ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει ανάγκη την Ουάσιγκτον. Οι υποστηρικτές της άποψης περί διαιρέσεων φέρνουν ως παράδειγμα την αντίδραση της Κίνας στην πώληση όπλων αξίας 6,4 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν. Αλλοι, ωστόσο, επιμένουν ότι η «θαρραλέα στάση» των Κινέζων απέναντι στη Δύση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη τους αυτοπεποίθηση στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Κίνα ήταν, άλλωστε, το μοναδικό κράτος που αναδύθηκε ισχυρότερο απ' αυτή.

Αναμφίβολα, οι διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό διότι πρόκειται για τις δύο σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη. Οπως παρατήρησε ο οικονομολόγος Φρεντ Μπέργκστεν, «οι ΗΠΑ ηγούνται των οικονομιών του υψηλού εισοδήματος και η Κίνα των αναπτυσσόμενων». Πέραν, λοιπόν, της υπόθεσης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, οι ΗΠΑ οφείλουν να αναβαθμίσουν σε βασική προτεραιότητα την προσέγγιση του Πεκίνου για τα καίρια ζητήματα του εμπορικού ισοζυγίου, της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα εκείνου του δημόσιου χρέους, καθώς ένα σημαντικό μερίδιο των κρατικών αμερικανικών ομολόγων βρίσκεται σε κινεζικά χέρια.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.