Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
Δύσκολη αποστολή των ΗΠΑ στην Κίνα
Επίσκεψη δύο αξιωματούχων για Ιράν και Βόρεια Κορέα
Reuters, A.P.
ΠΕΚΙΝΟ. Προσβλέποντας αφενός στην άμβλυνση του τεταμένου κλίματος των τελευταίων μηνών και αφετέρου στην άρση των αντιρρήσεων της κομμουνιστικής κυβέρνησης για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, αφίχθησαν χθες στην Κίνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, και ο ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζέφρεϊ Μπέιντερ.
Η αποστολή των δύο Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, προδιαγραφόταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μία ώρα πριν προσγειωθούν στο Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τασσόταν εκ νέου ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι η ευθύνη για την πρόσφατη ένταση μεταξύ των δύο χωρών ανήκει «αποκλειστικά στην αμερικανική πλευρά».
Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι εξέφρασαν τον περασμένο μήνα έντονη δυσαρέσκεια τόσο για τη στρατιωτική βοήθεια, ύψους 6,4 δισ. δολαρίων, της Ουάσιγκτον προς την Ταϊβάν, όσο και για τη συνάντηση του Δαλάι Λάμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο. Στο κλίμα έντασης συνέβαλαν και οι επικρίσεις Αμερικανών αξιωματούχων αναφορικά με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, αλλά και η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα.
Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι οι κ. Στάινμπεργκ και Μπέιντερ θα προσπαθούσαν να πείσουν τους Κινέζους, αν όχι να υπερψηφίσουν την πρόταση για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τουλάχιστον να μην την απορρίψουν, κάνοντας χρήση του δικαιώματος βέτο που κατέχουν. Η Κίνα φέρεται να θεωρεί ζωτικής σημασίας τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, ο ενεργειακός πλούτος του οποίου αποτελεί έναν εκ των κινητήριων μοχλών της αναπτυσσόμενης οικονομίας της χώρας. Οι Αμερικανοί, πάντως, φέρονται να επιχείρησαν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό της Κίνας πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες απώλειες σε περίπτωση διακοπής της παροχής από το Ιράν.
Πυρηνικά Β. Κορέας
Κατά τα άλλα, πιο πρόσφορο για συνεργασία είναι το έδαφος στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα συμφωνούν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Πιονγιάνγκ προκειμένου να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επί τάπητος, επίσης, αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα της προεργασίας ενόψει της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, όπως και αυτό του επικείμενου νέου γύρου του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πάντως, τα μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο είναι δρακόντεια, όχι λόγω της επίσκεψης των δύο Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά εξαιτίας της προγραμματισμένης για αύριο έναρξης της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων. Τα φώτα αναμένεται να πέσουν στους φερόμενους ως «επόμενους ηγέτες» της Κίνας, όπως ο αντιπρόεδρος Ζι Γινπίνγκ και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Λι Κεκιάνγκ.
Πηγή : http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.