Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Oκτώ Γερμανοί και δύο Βρετανοί οι εγκέφαλοι




«Ενεργό» το σχέδιο συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Α.P., Reuters, AFP


ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ενδεχόμενο ταυτόχρονων τρομοκρατικών επιθέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους έκρουσαν χθες Δυτικοί και όχι μόνο αξιωματούχοι. Ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, μάλιστα, υποστήριζε χθες ότι τα σχέδια εξτρεμιστικών ομάδων για τρομοκρατικές επιθέσεις στα πρότυπα της Βομβάης σε μεγαλουπόλεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται ακόμα σε «εμβρυακό στάδιο», πλην όμως παραμένoυν «ζωντανά». Αργά το βράδυ της Τετάρτης δε, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι η πρόσφατη αύξηση των επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν σχετίζονται με την αποκάλυψη των τρομοκρατικών σχεδίων από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης.


«Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι οκτώ Γερμανοί και δύο Βρετανοί υπήκοοι εμπλέκονται στον αρχικό σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε χθες αξιωματούχος της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Οι ύποπτοι εκπαιδεύονται στην ημιαυτόνομη περιοχή του βόρειου Βαζιριστάν και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται ήδη στα ίχνη τους», πρόσθεσε. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ένας εκ των δύο Βρετανών σκοτώθηκε σε πρόσφατη επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ότι οι υπόλοιποι εννέα έχουν ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με συνδέσμους των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επιθέσεων. «Οι πρόσφατες επιδρομές του ΝΑΤΟ δεν έπληξαν το ηθικό τους και ως εκ τούτου η αποφασιστικότητά τους κάθε άλλο παρά πρέπει να υποτιμηθεί», κατέληξε ο Πακιστανός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή και ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία της αστυνομίας σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, αξιωματούχοι ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών επιβεβαίωναν ότι το σχέδιο για ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη παραμένει «ενεργό», πλην όμως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ως εκ τούτου δεν συνιστά άμεση απειλή. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, το σχέδιο των εξτρεμιστών αποκαλύφθηκε όταν Δυτικοί πράκτορες απέκτησαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της πακιστανικής οργάνωσης Λασκάρ ε Τάιμπα, η οποία φέρεται να κρύβεται πίσω από την προ διετίας επίθεση των «κομάντος αυτοκτονίας» στη Βομβάη. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει ότι ορισμένες από τις πληροφορίες για το σχέδιο των ταυτόχρονων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη αντλήθηκαν κατά την ανάκριση του αφγανικής καταγωγής Γερμανού υπηκόου Αχμέντ Σιντίκι που αιχμαλωτίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Αφγανιστάν.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο γενικός διευθυντής της Europol, Ρόμπερτ Γουέινραϊτ, ο οποίος δήλωσε ότι «η σημαντική μείωση των τρομοκρατικών πληγμάτων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι παραπλανητική όσον αφορά τη διαρκή απειλή, δεδομένου ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην αποτροπή τέτοιων επιθέσεων». Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές παραδέχονται ότι έχουν γίνει παραλήπτες ενδείξεων από άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφορικά με την πιθανότητα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, όχι όμως και περί συγκεκριμένου σχεδίου. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία διέταξε δύο φορές την εκκένωση του πύργου του Αϊφελ τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.