Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Γερμανία: Προεκλογικά εν μέσω σκανδάλων


Της Judy Dempsey
The New York Times


Λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, τα σκάνδαλα για τις μεθόδους χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απειλούν το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, θέτοντας σε κίνδυνο την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Άνω Βουλή. Αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία αυτή, θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στο νομοθετικό της έργο.

Τα σκάνδαλα, που αφορούν τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Σαξονίας προκαλούν φθορά στη Άγκελα Μέρκελ, που ανέλαβε την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών το 2000, υποσχόμενη να γυρίσει σελίδα μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς και παράνομης συλλογής πόρων από τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Αν το κόμμα δεν μπορέσει να ξεπεράσει αυτά τα σκάνδαλα, τότε κινδυνεύει να ηττηθεί στις εκλογές του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που θα γίνουν στις 9 Μαΐου.


Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών της κ. Μέρκελ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν έδαφος. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο αφορά στελέχη του κόμματος στο κρατίδιο της Σαξονίας, που προσέφεραν ραντεβού με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Στανισλάβ Τίλιτς, αντί αμοιβής που κυμαινόταν από 500 ως 8.000 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος στη Σαξονία, Μίχαελ Κρέτσμερ, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. «Πουλάμε εισιτήρια για εκδηλώσεις, δεν πουλάμε τον πρωθυπουργό» είπε. Ο Κρέτσμερ υποστήριξε ότι τέτοιου είδους διακανονισμοί είναι απαραίτητοι για να χρηματοδοτηθούν οι κομματικές εκδηλώσεις. Όμως, η κοινή γνώμη δυσανασχετεί, θεωρώντας ότι οι τοπικοί πολιτικοί πρέπει να είναι προσβάσιμοι χωρίς πληρωμή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μία εβδομάδα αφότου κορυφαίοι κομματικοί αξιωματούχοι στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία παραδέχθηκαν τις αμφιλεγόμενες πρακτικές συλλογής πόρων για την επανεκλογή του πρωθυπουργού Γιούργκεν Ρίτγκερς.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική εκστρατεία, αξιωματούχοι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος προσέγγισαν τους εκπροσώπους πολλών εταιρειών και τους πρότειναν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ρίτγκερς, αντί 6.000 ευρώ.

Μετά την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο γραμματέας του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Χένρικ Βιστ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Ο ίδιος ο Ρίτγκερς δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα σχετικά με το θέμα. Τα σκάνδαλα αποκαλύπτουν την όλο και επισφαλέστερη οικονομική κατάσταση των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών, που τα τελευταία χρόνια χάνουν μέλη προς όφελος μικρότερων κομμάτων όπως οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς.

Τα μέλη των Χριστιανοδημοκρατών έχουν συρρικνωθεί στα 500.000, από 790.000 που ήταν το 1990. Τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών είναι λιγότερα από 550.000, από ένα εκατομμύριο και πλέον που ήταν τη δεκαετία του 1970.

Τα σκάνδαλα αυτά ωχριούν μπροστά σε εκείνα που συγκλόνισαν τους χριστιανοδημοκράτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Χέλμουτ Κολ είχε παραδεχθεί ότι δέχθηκε κρυφές χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκατ. μάρκων. Τα χρήματα είχε καταθέσει σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Βάλτερ Λάιζλερ Κιπ.

Το σκάνδαλο είχε καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών και τις μετοχές του Κολ. Αυτό επέτρεψε στη Μέρκελ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος το 1999, έναν χρόνο μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων του Σρέντερ. Η Μέρκελ εξελέγη στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.