Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Διεθνές ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας εξήγγειλε ο Σαρκοζί




AFP

ΠΑΡΙΣΙ. Την ίδρυση διεθνούς ινστιτούτου πυρηνικής ενέργειας, που θα συγκεντρώνει τους καλύτερους Γάλλους επιστήμονες, πρότεινε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια συνεδρίου για την πυρηνική ενέργεια, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Αποφάσισα να ανεβάσω ταχύτητα, δημιουργώντας διεθνές ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας, που θα στεγάζει διεθνή σχολή πυρηνικής ενέργειας. Η σχολή αυτή θα συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες. Ανάλογα κέντρα θα δημιουργηθούν με τη βοήθεια της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο της Γκουαντόνγκ στην Κίνα, αλλά και στο Αμμάν της Ιορδανίας».


Η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου αποσκοπεί στην προσφορά τεχνογνωσίας σε αναπτυσσόμενα κράτη, ώστε αυτά να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ικανότητα. Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, με ποσοστό 80% του ηλεκτρικού της ρεύματος να προέρχεται από δίκτυο 58 πυρηνικών εργοστασίων. «Η άρνηση διεθνών οργανισμών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την πρωτοβουλία αυτή καταδίκασε, όμως, έντονα το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων «Εξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια». Η οργάνωση, που εξασφάλισε εμπιστευτικά έγγραφα της εταιρείας ηλεκτρισμού EDF, χαρακτήρισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς EPR, «ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ εν αναμονή».

«Προχωρήσαμε σε μια πρώτη ανάγνωση των εγγράφων της EDF, τα οποία προωθήσαμε σε ειδικούς. Οι κίνδυνοι είναι εμφανείς και αναμφισβήτητοι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο χειρισμό του αντιδραστήρα, ώστε αυτός να αυξομειώνει την απόδοσή του ανάλογα με τη ζήτηση ρεύματος.

Η πυρηνική ενέργεια, όμως, δεν αντιδρά καλά στις αυξομειώσεις αυτές, που μπορεί να προκαλέσουν δυστύχημα τύπου Τσερνόμπιλ. Πρόκειται για πραγματική βόμβα», είπε χθες η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαρλότ Μιζόν.


1 σχόλιο:

  1. περαν του αρθρου το πυρηνικο εργοστασιο συντηξης στην Μασσαλια προχωραει?υπαρχει καποια πληροφορηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.