Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η επόμενη ημέρα για τον Τσάβες


«Πύρρειος νίκη» για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και κέρδη για την αντιπολίτευση

The New York Times


Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα υποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, ότι η πολιτική αντιπαράθεση του Ούγκο Τσάβες με την αντιπολίτευση θα διεξάγεται πλέον στο Κοινοβούλιο.

Κερδίζοντας το ένα τρίτο των εδρών και περίπου τις μισές ψήφους, η αντιπολίτευση έδειξε ότι έμαθε από παλαιότερα λάθη, όπως η αποχή από τις εκλογές του 2005, που κατέληξαν σε ενίσχυση του κ. Τσάβες και των ριζοσπαστών συμμάχων του.

Επί του πρακτέου, οι ψήφοι που κέρδισε η αντιπολίτευση θα της δώσουν τη δυνατότητα να εμποδίσει σημαντικά νομοθετήματα και να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση σημαντικών σωμάτων, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, που σήμερα βρίθει από οπαδούς του προέδρου. Πέραν τούτου, ωστόσο, οι εκλογές προσέφεραν και μια εικόνα της βιωσιμότητας, αλλά και του προσανατολισμού του πολιτικού κινήματος του κ. Τσάβες, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια.

Οι πιο αποκαλυπτικές αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος προήλθαν από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο. Στην Aporrea, φιλική προς τον Τσάβες ιστοσελίδα, αναρτήθηκαν την επομένη των εκλογών άρθρα με τίτλο όπως «Νικήσαμε;» και «Πώς χάθηκε το Anzoategui» ή «Πώς χάθηκε το Sucre;», αναφορά σε δύο πρώην φιλοκυβερνητικά οχυρά, τα οποία κέρδισε η αντιπολίτευση.

Ο ειδικός επιστήμονας Johnny Alarcon Puentes επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην ίδια ιστοσελίδα ότι τα κυβερνητικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας «βρίσκονται σε πλήρη διάλυση, χωρίς την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των προηγούμενων ετών».

Αλλα ζητήματα, που βάρυναν στην επιλογή των ψηφοφόρων, είναι η αύξηση της εγκληματικότητας, η οικονομική ύφεση και η γραφειοκρατία.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή σε όλη τη χώρα, η αντιπολίτευση έχει ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά της. Αν και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα, ο Τσάβες και οι σύμμαχοι διατηρούν τον έλεγχο της εθνοσυνέλευσης, έστω και χωρίς πλειοψηφία, καθώς και τον έλεγχο όλων των σημαντικών ομοσπονδιακών θεσμών της χώρας, όπως η εθνική εταιρεία πετρελαίου, η γενική εισαγγελία και η υπηρεσία Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει στη διάθεσή του πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κανείς πολιτικός δεν είναι τόσο ταυτισμένος με την καταπολέμηση της φτώχειας και τη συμμετοχή των φτωχών στην πολιτική.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.