Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Στη Σύρτη ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης πανηγύρισε την κατάληψη του αρχηγείου, που οι μαχητές των κανταφικών δυνάμεων εγκατέλειψαν. Συνάμα, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως πρόκειται να διαθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια στις νέες αρχές της Λιβύης.


Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη, τη Σύρτη, όπου οι δυνάμεις των νέων αρχών της χώρας προσπαθούν να διαλύσουν τους τελευταίους θύλακες αντίστασης των μαχητών που είναι πιστοί στον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή, που είναι η γενέτειρα του Καντάφι, μετέδωσε ότι ο Αμπντελτζαλίλ στεκόταν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και ότι οι μαχητές των νέων αρχών φώναζαν «Λιβύη, Λιβύη!» και πυροβολούσαν στον αέρα πανηγυρίζοντας κατά την άφιξή του.

Την ίδια ώρα, μαχητές του νέου λιβυκού καθεστώτος στην ίδια πόλη δήλωσαν σήμερα ότι σύμφωνα με «πάρα πολλές μαρτυρίες» αιχμαλώτων ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Μουτάσιμ, βρίσκεται στη Σύρτη.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται εδώ. Έχουμε πάρα πολλές μαρτυρίες αιχμαλώτων για την παρουσία του. Εθεάθη πριν από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά», που είναι το κύριο νοσοκομείο της Σύρτης, δήλωσε σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μούσα Μπάκαρ, διοικητής των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην πόλη.

«Είναι πολύ αδυνατισμένος, αλλά εξακολουθεί να αναγνωρίζεται εύκολα και κυκλοφορεί με πολιτικό αυτοκίνητο», προσέθεσε.

Ο Μπάκαρ σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά στηρίζονται στις μαρτυρίες περίπου τριάντα μαχητών που είναι πιστοί στον Καντάφι, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν σήμερα από τους μαχητές του νέου καθεστώτος.

Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου πήραν τον έλεγχο του Ιμπν Σίνα την Κυριακή. Πριν από την κατάληψή του, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι χρησιμοποιούσαν το κτίριο αυτό ως διοικητικό κέντρο. Ωστόσο την Κυριακή δεν εντοπίστηκε στο νοσοκομείο κανένα στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την αστυνομία της Σύρτης ελέγχει το Μεταβατικό Συμβούλιο

Μαχητές των νέων λιβυκών αρχών κατέλαβαν σήμερα, Δευτέρα, τον έλεγχο του αρχηγείου της αστυνομίας του έκπτωτου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Σύρτης, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου, συνεχίζοντας την προέλασή τους εναντίον των τελευταίων πιστών του συνταγματάρχη.

Δεκάδες μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου πατώντας τις κόρνες των οχημάτων τους και πυροβολώντας στον αέρα, πανηγύρισαν την κατάληψη του αρχηγείου, που οι μαχητές των κανταφικών δυνάμεων εγκατέλειψαν.

Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα κρατικά κτίρια στο κέντρο της Σύρτης, βρίσκεται δίπλα στην μεγαλύτερη πλατεία της πόλης που παραμένει στα χέρια των Κανταφικών.

Καναδάς: 10 εκατ. δολάρια στις νέες αρχές

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως πρόκειται να διαθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια στις νέες αρχές της Λιβύης για να τις βοηθήσει να ανακτήσουν και να αποθηκεύσουν με ασφάλεια όλα τα όπλα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μαζικής καταστροφής που διέθετε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και πλέον δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Canadian Press.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ έκανε την ανακοίνωση αυτή στην διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι, στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη.

Στελέχη της κυβέρνησης του Καναδά δήλωσαν ότι τα κεφάλαια θα συμβάλλουν οι νέες αρχές της Λιβύης να ανακτήσουν ένα μέρος από τους συνολικά 23.000 φορητούς εκτοξευτές πυραύλων που εκλάπησαν ή χάθηκαν όταν δυνάμεις των ανταρτών έκαναν εφόδους στα οπλοστάσια του καθεστώτος του.

Μέρος του ποσού θα αξιοποιηθεί επίσης για να βοηθήσει τη νέα ηγεσία της χώρας να προχωρήσουν στην διεξαγωγή και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας στη χώρα, να ενισχυθεί η «κοινωνία των πολιτών» και να ενισχυθούν επίσης γυναικείες οργανώσεις.

Ο Μπέιρντ εξήγγειλε την παροχή της νέα οικονομικής βοήθειας από πλευράς Καναδά μετά τη συνάντησή του με τον Μουστάφα Άμπντούλ Τζαλίλ, πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, της νέας προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. Ο Καναδάς είχε ήδη συνεισφέρει 10,6 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια μετά την εξέγερση εναντίον του Καντάφι το Φεβρουάριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.