Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Zaman

Σημεία της Έκθεσης ΕΕ για Τουρκία


Η επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιευθεί τη 12η Οκτωβρίου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη για εκπόνηση νέου τουρκικού Συντάγματος. Η Έκθεση, μεγέθους 115 σελίδων, καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία να συνεισφέρουν στην εκπόνηση του νέου Συντάγματος, υπογραμμίζοντας ότι ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πολλών σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την Τουρκία. Επίσης η Έκθεση συγχαίρει τον Πρόεδρο Γκιούλ για την εποικοδομητική συνεισφορά του για την επίλυση προβλημάτων και υπογραμμίζει ότι η δίκη Εργκενεκόν συνιστά μια ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας ενώ εστιάζει στα προβλήματα της δίκης. Στην Έκθεση χαιρετίζεται η βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, ωστόσο ασκείται κριτική για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης.


Sabah

Γερμανικά Ιδρύματα χρηματοδοτούσαν το ΡΚΚ


Η εφημερίδα αναφέρεται στους ισχυρισμούς του π/θ Ερντογάν πως γερμανικά ιδρύματα χρηματοδοτούσαν έμμεσα το ΡΚΚ δια μέσω Δήμων που ελέγχει το CHP και το MHP. Προβάλει τις δηλώσεις του τούρκου π/θ Ερντογάν ότι η εμπλοκή γερμανικών ιδρυμάτων σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις δεν είναι κάτι νέο. «Επί χρόνια γερμανικά Ιδρύματα έδιναν δωρεές και δάνεια σε δήμους του BDP» δήλωσε ο Ερντογάν, καλώντας παράλληλα το CHP να ασχοληθεί με αυτούς τους ισχυρισμούς και να συναντηθεί μαζί του για να τους δώσει πληροφορίες για το θέμα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αξιωματούχοι του γερμανικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Γερμανία, κάλεσαν την Άγκυρα να παρουσιάσει συγκεκριμένες πληροφορίες και αποδείξεις για το θέμα.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το θέμα της χρηματοδότησης του ΡΚΚ από γερμανικά ιδρύματα μέσω Δήμων που έλεγχαν το CHP και BDP συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο αποφάσισε την ανταλλαγή πληροφοριών σε διμερές επίπεδο με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να συνεργαστούν, τότε η Τουρκία θα αποκαλύψει τα ονόματα ιδρυμάτων, εταιρειών και συνδέσμων που συνδέονται με το ΡΚΚ στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με εκθέσεις της αστυνομίας και της ΜΙΤ, το ΡΚΚ χρησιμοποιώντας συνδέσμους στην Ευρώπη αντλεί κεφάλαια ύψους 300 εκ δολ. ετησίως, κυρίως μέσω της λαθρεμπορίας ναρκωτικών.

Η εφημερίδα δίνοντας στοιχεία για την δραστηριότητα του ΡΚΚ σε διάφορες χώρες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα οι δραστηριότητες του ΡΚΚ διεξάγονται μέσω του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK) και της Επιτροπής για το Κουρδιστάν.


Zaman

To PKK κινείται στην Τουρκία και όχι στο βόρειο Ιράκ


Η εφημερίδα προβάλει πρωτοσέλιδα την μαρτυρία τούρκου στρατιώτη, ο οποίος είχε απαχθεί από το ΡΚΚ στις 12 Αυγούστου και κατάφερε να δραπετεύσει πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του στρατιώτη, κατά την 38ήμερη απαγωγή του βρισκόταν σε καταυλισμούς του ΡΚΚ στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ και του Μούς και όχι στο βόρειο Ιράκ. Ο απαχθείς στρατιώτης υπογράμμισε ότι το ΡΚΚ κινείτο χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγροτικές περιοχές και ότι ο καταυλισμός του ΡΚΚ βρισκόταν κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ΡΚΚ παρακολουθούσε το στρατιωτικό φυλάκιο και τη νύχτα πήγαιναν στις πόλεις για να μαζέψουν χρήματα», τόνισε ο στρατιώτης.


Milliyet

Απλοποίηση διαδικασιών βίζας για τούρκους πολίτες


Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Milliyet η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmström δήλωσε ότι η ΕΕ προτίθεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η Επίτροπος Malmström ανέφερε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ζητούν τα ίδια έγγραφα από τους αιτούντες βίζα και ότι η ΕΕ θα μειώσει το κόστος των παράβολων βίζας για ορισμένες ομάδες πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα σε φοιτητές και νέους που επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της ΕΕ. Επίσης η κα Malmström, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ θα ανοίξει προξενεία σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, τόνισε ότι ο τουρκικός λαός θα δει την διαφορά από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων έως το τέλος του έτους.

Sabah

Η Τουρκία ακύρωσε συμφωνία με Ρωσία


Η Sabah αναφέρει ότι ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz δήλωσε ότι ακυρώνεται η συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία, επειδή η Μόσχα αρνήθηκε να κατεβάσει τις τιμές. Ο κ. Yildiz υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα και ότι η «στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να επηρεαστεί από μερικά συμβόλαια».

Haberturk


52% είναι η σημερινή δύναμη του ΑΚΡ


Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εφημερίδα Haberturk με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konsensus, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ απολαμβάνει της υποστήριξης του 52,1% των ψηφοφόρων. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 25,4% των ψηφοφόρων υποστηρίζει το CHP, to 12% το ΗΡ και 6,1& το κουρδικό BDP.

Η Haberturk επισημαίνει ότι υπήρξε μεταβολή της υποστήριξης από τα μικρά κόμματα προς το ΑΚΡ και ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η πολιτική απόδοση του αρχηγού του CHP Κιλιτσντάρογλου επιδεινώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.