Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, 1915 - 1940


Γιώργος Ρωμαίος
Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, 1915 - 1940
Πατάκης, 2011

Η περιπέτεια του "Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα" αφηγείται τη δυσχερή και σταθερή πορεία του κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα. Έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, γνήσιες και νόθες εκλογές, ξένες επιδράσεις και παρασκήνια συνθέτουν αυτό το μωσαϊκό της περιπέτειας του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι πρωταγωνιστές και οι πράξεις τους, άλλοτε πρωτοπόροι και οραματιστές, άλλοτε αρνητικοί και μοιραίοι.


Ο δεύτερος τόμος της "Περιπέτειας του Κοινουβουλευτισμού στην Ελλάδα", που ξεκινά από την αρχή της κορύφωσης του Εθνικού Διχασμού το 1915 και φθάνει μέχρι την επιβολή της Μεταξικής Δικτατορίας το 1936 και τον πόλεμο του '40, αφηγείται μια σύντομη περίοδο, δύο περίπου δεκαετιών.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια έντονη εποχή κατά την οποία συμβαίνουν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Ο Εθνικός Διχασμός θα οδηγήσει στο μοιραίο 1922. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Δίκη του Έξι θα σφραγίσουν για τις επόμενες δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή, εισάγοντας στο ελληνικό σύστημα έναν τρίτο πόλο εξουσίας, τον Στρατό. Οι πολιτικοί, το στέμμα και ο στρατός θα εμπλακούν σε έναν σκληρό, συχνά δίχως όρια, αγώνα, με τελικό έπαθλο την εξουσία, αλλά και θύμα την ίδια τη Δημοκρατία.
Η κατάλυση του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων από τη Δικτατορία του Μεταξά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταγενέστερες, μεταπολεμικές, πολιτικές εξελίξεις, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της αφήγησης του επόμενου, τρίτου, τόμου της Περιπέτειας του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.