Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ανοίγει ξανά η υπόθεση των υπαλλήλων της Blackwater που κατηγορούνται για σφαγή στο Ιράκ

Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση τεσσάρων υπαλλήλων της Blackwater που κατηγορούνται για τη σφαγή 17 ιρακινών στην πλατεία Νισούρ το 2007.

Εφετείο των ΗΠΑ άνοιξε εκ νέου την υπόθεση τεσσάρων πρώην υπαλλήλων της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater Worldwide που κατηγορούνται ότι είχαν σκοτώσει 17 ιρακινούς άμαχους το 2007, όπως δείχνουν δικόγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου την Κυριακή.

Η απόφαση του εφετείου της Ουάσινγκτον ακυρώνει απόφαση που είχε λάβει περιφερειακό δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2009 και η οποία απάλλασσε τους τέσσερις ιδιωτικούς φρουρούς από κάθε ευθύνη για την απρόκλητη επίθεση, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί ασυλίας των υπαλλήλων του.

«Η απόφαση του δικαστηρίου περιέχει μια σειρά συστημικών λαθών που βασίστηκαν σε μια εσφαλμένη ανάλυση του νόμου», ανέφερε η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς εφετείου, που ελήφθη την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καλωσόρισε την εξέλιξη.

Η απόφαση «επιβεβαιώνει την δυνατότητα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επανορθώσει και να αποδώσει δικαιοσύνη και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα δικαιωθούν και οι εγκληματίες θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Άλι αλ Μουσάουι, εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού.

Η απόφαση του 2009 είχε εξοργίσει τη Βαγδάτη, σύμφωνα με την οποία είχαν σκοτωθεί 17 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 20 στο επεισόδιο της πλατείας Νισούρ.

Η Blackwater ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας που δρούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, παρέχοντας ασφάλεια σε Αμερικανούς διπλωμάτες, αλλά αποσύρθηκε από τη χώρα αυτή τον Μάιο του 2009, όταν η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαιά της. Η εταιρεία, που έκτοτε μετονομάστηκε σε Xe Services, επιμένει στη θέση ότι οι υπάλληλοί της είχαν ανοίξει πυρ σε «αυτοάμυνα» . Αμερικανοί εισαγγελείς λένε αντίθετα ότι άνοιξαν πυρ απρόκλητα κι αδικαιολόγητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.