Βρετανία και Γαλλία ζητούν ενίσχυση και από άλλες χώρες – Απροθυμία από Αμερική
Reuters, ap, afp
Το διπλωματικό βαλς γύρω από τη Λιβύη συνεχίζεται, με το γαλλοβρετανικό ζεύγος να χορεύει στο κέντρο της σκηνής, τείνοντας το χέρι στην απρόθυμη Αμερική, που άνοιξε την φιέστα αλλά επέστρεψε γρήγορα στο τραπέζι της. Ορθιοι θεατές, η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική αποδοκιμάζουν το θέαμα με σφυρίγματα, ενώ αντιθέτως, τους χορευτές ενθαρρύνει ο εμίρης του Κατάρ.
Υπάρχει άραγε χώρος στην πίστα γι' αυτούς που υποτίθεται ότι θα ευεργετηθούν από το φιλανθρωπικό γκαλά, για τους πολίτες της Λιβύης; «Ο ρυθμός της εκστρατείας υπαγορεύεται από τις ανάγκες των πολιτών της Λιβύης», ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, μετά τις επικρίσεις των ανταρτών ότι βομβαρδίζει πολύ λίγους -και μερικές φορές λανθασμένους- στόχους και τις αντίστροφες επικρίσεις των Ρώσων ότι οι βομβαρδισμοί δεν έχουν διεθνή νομιμοποίηση.
Σύνοδος του Κατάρ
Οι εκπρόσωποι του αντικυβερνητικού Λιβυκού Προσωρινού Συμβουλίου, αφού εξεμάνησαν εναντίον του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στόχων των ανταρτών, έσπευσαν εν συνεχεία στη σύνοδο του Κατάρ για να ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Δύσης ακόμη περισσότερη υποστήριξη. Στη διεθνή συνάντηση δεν προέκυψε συμφωνία για την ενίσχυση των ανταρτών με όπλα, αλλά καταγράφηκε σημαντική αποδοχή της ιδέας να χορηγηθούν στους αντάρτες χρήματα από τους παγωμένους λογαριασμούς της λιβυκής κυβέρνησης στο εξωτερικό.
«Είναι ένας τρόπος για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι βασικές υπηρεσίες στις περιοχές των ανταρτών», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά είναι διαφορετικά από τα αμφιλεγόμενα κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες.
Η Βρετανία και η Γαλλία, που συνεχίζουν να φέρουν το κύριο βάρος των επιχειρήσεων, ζήτησαν ενίσχυση από άλλες χώρες, κυρίως δε από τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως αρνήθηκαν να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο, προτιμώντας να εργάζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στρατιωτικά, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι ο στόχος πλέον είναι να πληγούν «τα κέντρα υποστήριξης και διοίκησης του στρατού του Καντάφι, ώστε να κλειστούν και πάλι οι δυνάμεις του Καντάφι πίσω στα στρατόπεδά τους». Η στρατηγική συνίσταται στο να εξαφανιστούν με την αεροπορική επιδρομή οι δυνάμεις του Καντάφι από τα πεδία της μάχης, ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως ζητάει το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ αλλά και να μπορέσουν οι αντάρτες να οργανωθούν ώστε να καταλάβουν την εξουσία.
Μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το παραπάνω σενάριο δεν θα υλοποιηθεί χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων («δύναμης σταθεροποίησης») στο έδαφος της Λιβύης είναι η Κίνα. Ο κινεζικός Τύπος τονίζει ότι η επέμβαση στη Λιβύη έχει στόχο να τεθεί υπό σαφή δυτική κηδεμονία το λιβυκό πετρέλαιο. Πριν από την επέμβαση, ο Καντάφι «έπαιζε» διπλωματικά τόσο με τη Δύση όσο και με την Κίνα και τη Ρωσία. Οταν όμως άρχισε να σφάζει τους αντικαθεστωτικούς και τα σύννεφα της δυτικής επέμβασης άρχισαν να κρύβουν τον ήλιο της λιβυκής ερήμου, ο Καντάφι υποσχέθηκε γη και ύδωρ στις αναδυόμενες υπερδυνάμεις. Οπως ανέφερε το πρακτορείο JANA, τρεις ημέρες πριν τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα 1973, ο Καντάφι δήλωσε στους πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας ότι θα τερματίσει τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες και θα προτιμήσει εταιρείες των χωρών αυτών. Καμία από τις χώρες αυτές δεν ψήφισε υπέρ του 1973, ενώ την Τετάρτη, στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ζητήθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός. Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της μεσολαβητικής πρότασης της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία όμως θεωρείται πολύ κοντά στον Καντάφι. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των ανταρτών απέρριψαν την πρόταση, τονίζοντας ότι δεν συζητούν λύση που να περιλαμβάνει την παραμονή του Καντάφι στην εξουσία. Το δε ΝΑΤΟ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός σήμερα θα παγίωνε «μια απαράδεκτη κατάσταση».
Το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πόλη Μισράτα, το κέντρο της οποίας ελέγχεται από τους αντάρτες, ενώ συνεχίζουν να πιέζουν τους αντάρτες στο ανατολικό μέτωπο, προξενεί προβληματισμούς στις δυτικές πρωτεύουσες.
Ποια θα είναι η συνέχεια; Θα συνεχιστεί ο χορός μέχρι τελικής πτώσης, έως ότου φθαρούν οι δυνάμεις του Καντάφι και να υποχρεωθεί ο Λίβυος ηγέτης σε έξοδο, ή μήπως θα συμβεί κάποια δραματική αλλαγή σκηνικού, με την ορχήστρα να γυρνάει τον σκοπό σε τσιφτετέλι και τους Λίβυους αντικυβερνητικούς να εισβάλλουν δυναμικά στην πίστα; Οι πληροφορίες την εβδομάδα που πέρασε αναφέρουν ότι ένοπλοι προσπάθησαν επανειλημμένως να καταλάβουν το κτίριο της απόλυτα ελεγχόμενης από τον Καντάφι κρατικής τηλεόρασης και ότι τις νύχτες στην Τρίπολη πέφτουν πυροβολισμοί. Ακόμη και στο εσωτερικό της λιβυκής πρωτεύουσας υπάρχουν σημεία ελέγχου, πράγμα που δείχνει ότι οι δυνάμεις του Καντάφι κάθε άλλο παρά εμπιστεύονται τον πληθυσμό της φιλοκυβερνητικής, υποτίθεται, Τρίπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.