Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεράα


Στους 39 οι νεκροί και πάνω από 70 οι τραυματίες στην πόλη Ντεραά, όπως ισχυρίζονται οι ακτιβιστές.


Πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ακούγονται σήμερα στην πόλη Ντεράα, μια ημέρα μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή χιλίων αντρών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων. «Συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των κατοίκων», δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπαζίντ, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατοικία του μουφτή της Ντεράα, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, «έχει περικυκλωθεί, αλλά ο ίδιος ο μουφτής δεν βρίσκεται μέσα».

Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν πως ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα μετά την «έκκληση των κατοίκων» για να εξουδετερώσει τις «εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Άρματα κατά των διαδηλωτών κατεβάζει ο Άσαντ στη Συρία

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεραά, 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό, με σκοπό να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.

Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην εξέγερση κατά του καθεστώτος, εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού, στη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι Μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι «τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στο Γερμανικό πρακτορείο, ο ακτιβιστής για την εκδημοκρατικοποίηση της Συρίας, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινιόταν.

Η Συρία έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με την Ιορδανία

Η Συρία έκλεισε σήμερα όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης του συριακού στρατού στη Ντεράα για την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πόλη αυτή.

Ανώτερος διπλωμάτης στη ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο κύρια μεθοριακά περάσματα της Ντεράα και της Νασίμπ στη συριακή πλευρά είναι κλειστά στην κυκλοφορία.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερς ότι «ο συγχρονισμός αυτός έχει σχέση με μια όπως φαίνεται μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας η οποία γίνεται ακριβώς αυτήν τη στιγμή».

Οι συριακές αρχές ξεκίνησαν πόλεμο κατά του ειρηνικού φιλοδημοκρατικού κινήματος της χώρας, πραγματοποιώντας επίθεση σε τρεις πόλεις της Συρίας, δήλωσε σήμερα η εξέχουσα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σουχάιρ αλ Ατάσι.

«Είναι ένας άγριος πόλεμος που αποσκοπεί στην εξολόθρευση των δημοκρατών στη Συρία», προσθέτει σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Ρόιτερς η ίδια.

«Οι προθέσεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχαν ξεκαθαριστεί από τότε που βγήκε δημοσίως και είπε ότι είναι 'έτοιμος για πόλεμο' στην ομιλία του στις 30 Μαρτίου. Βρίσκομαι στο σπίτι μου στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού. Ελάτε να με συλλάβετε», κατέληξε η Ατάσι.

Επιβολή κυρώσεων σε Σύριους αξιωματούχους εξετάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει μια σειρά επιλογών που έχει για τη λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στα οποία περιλαμβάνεται η πιθανή επιβολή κυρώσεων στους ανώτερους αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Στα μέτρα αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, προσέθεσε ο αξιωματούχος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά το πότε μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις αυτού του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.