Ο ΟΗΕ αναμένει απάντηση από την κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέμεναν χθες Τρίτη μια απάντηση από τη Σρι Λάνκα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» στη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης εναντίον των αυτονομιστών Ταμίλ το 2009.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα μετά την άρνησή της να επιτρέψει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα και μετά την καταδίκη του έργου της πριν ακόμα από τη δημοσιοποίηση χθες της έκθεσης, δεν σχολίασε δημόσια τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στη Σρι Λάνκα να περιλάβει τα σχόλιά της στην έκθεση αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «μεροληπτικές» και έκτοτε δεν υπήρξε καμιά επίσημη επαφή.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι υπογράμμισε ότι η Σρι Λάνκα είχε ανακοινώσει χωρίς ενδοιασμό πως θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί συμφιλίωση ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταμίλ.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δήλωσε ότι στρατιώτες της Σρι Λάνκα ευθύνονται για το θάνατο της μεγάλης πλειοψηφίας των αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν εναντίον των Ταμίλ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2009. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.
Η ομάδα ζήτησε από τη Σρι Λάνκα να διενεργήσει ουσιαστική έρευνα και συνέστησε ο ΟΗΕ να διενεργήσει μια διεθνή έρευνα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι μια διεθνής διερευνητική επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί μόνο με τη συναίνεση της Σρι Λάνκα, ή αν διαταχθεί από μια διακυβερνητική επιτροπή.
Στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είπε ότι είναι απαραίτητη μια διεθνής έρευνα.
«Οι μαρτυρίες και οι αξιόπιστες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση καθιστούν αναγκαία τη διεξαγωγή πλήρους, αμερόληπτης, ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας», δήλωσε η Πιλάι.
Ο Μπαν υπεραμύνθηκε της δράσης των υπηρεσιών του ΟΗΕ και του προσωπικού τους κατά την επιχείρηση του 2009 επικαλούμενος θέματα ασφαλείας. Η έκθεση εκτιμά ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να σώσει ζωές αν είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση κρούοντας τον κώδωνα για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.
«Εκείνη τη στιγμή η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επισφαλής στις τελευταίες φάσεις της κρίσης», εξήγησε ο Μπαν ο οποίος επιδοκίμασε την έκθεση. «Και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, αν θυμάμαι καλά, μάς έλεγε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των αποστολών του ΟΗΕ».
«Ημαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις τους», είπε.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμη συνεισφορά στα προσεχή μέτρα που θα πρέπει ληφθούν υπέρ της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμφιλίωσης στη Σρι Λάνκα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.