Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Aλλαγή στάσης από Ασαντ



Aσ. Πρες, Ροϊτερς, AFP, ΑΠΕ

Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας παραμένουν επικεντρωμένα στη Λιβύη, στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, καθεστώτα και δυναστείες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες των εξεγέρσεων καταφεύγοντας σε κυβερνητικούς μετασχηματισμούς και δεσμεύσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Στη Συρία, μετά μία ακόμα εβδομάδα αιματηρών ταραχών, αυτή τη φορά στις παράκτιες επαρχίες της χώρας, ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού διαδηλωτών που συνελήφθησαν στις ταραχές του τελευταίου μήνα. Στο δε Μπαχρέιν, η δυναστεία των Αλ Χαλιφά «πάγωσε», μετά και την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, την προώθηση νομοσχεδίου για τη διάλυση των μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων της σιιτικής αντιπολίτευσης, ενώ στην Αλγερία συνεχίζονται οι μικρής, προς το παρόν τουλάχιστον, έκτασης διαδηλώσεις κατά του προέδρου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ο 74χρονος πρόεδρος της Αλγερίας, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία δημόσια ομιλία την τελευταία τριετία, αναμενόταν να αναφερθεί στην ανάγκη για «συγκροτημένες μεταρρυθμίσεις» με σημερινό του διάγγελμα.

Μετά το Μπαχρέιν, πάντως, και η Συρία μετατρέπεται σε πεδίο της αντιπαράθεσης Αμερικανών και Ιρανών στη Μέση Ανατολή, καθώς ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης δάκτυλο της Τεχεράνης στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μπασάρ Ασαντ. «Το ιρανικό καθεστώς παρέχει στις συριακές αρχές τεχνογνωσία για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και εκπαιδεύει τις δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου Ασαντ σε τεχνικές διάλυσης διαδηλώσεων», αποκάλυψε ο Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Απαντώντας, Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε –και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας του– πως «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες».

Στο μεταξύ και ενώ δεκάδες πολίτες φέρονται να σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στις πόλεις Μπανιάς και Λατάκια, το καθεστώς Ασαντ εμφανίζεται διατεθειμένο ακόμα και να ανοίξει διάλογο με κάποιους εκ των εξεγερθέντων. Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία από την Νταράα, όπου έχουν σημειωθεί οι πλέον αιματηρές ταραχές, συναντήθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο Ασαντ στη Δαμασκό. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων δεν δημοσιοποιήθηκε, πλην όμως, έγινε γνωστό ότι στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι και φύλαρχοι. Εντούτοις, ακτιβιστές από την Νταράα τόνιζαν ότι οι επικεφαλής των αντικαθεστωτικών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Παράλληλα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον πρόεδρο Ασαντ, πραγματοποιήθηκε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Σουέιντα, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των Δρούζων. Την Τετάρτη, δε, χιλιάδες γυναίκες από την πόλη Μπανιάς απέκλεισαν το εθνικό οδικό δίκτυο διαμαρτυρόμενες για τις επιδρομές παραστρατιωτικών ομάδων προσκείμενες στο καθεστώς Ασαντ και τις μαζικές συλλήψεις συγγενικών τους προσώπων.

Την ίδια στιγμή, η ελεγχόμενη από τους σουνίτες κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανακοίνωσε την Παρασκευή το «πάγωμα» των σχεδίων για τη διάλυση των κομμάτων της σιιτικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα αναληφθεί καμιά τέτοια πρωτοβουλία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας σχετικά με τη δράση της μεγαλύτερης σιιτικής παράταξης, αυτής του Wefaq», ανέφερε προχθές το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μπαχρέιν. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου, Μαρκ Τόνερ, τόνισε πως «οι ΗΠΑ προβληματίζονται από την απόπειρα να κηρυχθεί παράνομο ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα». Παράλληλα, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κάλεσε το βασίλειο του Μπαχρέιν να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες απεβίωσαν τέσσερις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που κρατούνταν από την αστυνομία.

Στη Σαουδική Αραβία, τέλος, περίπου πεντακόσια μέλη της σιιτικής μειονότητας διαδήλωσαν στην πόλη Κατίφ υπέρ της απελευθέρωσης αντικυβερνητικών διαδηλωτών που κρατούνται εδώ και εβδομάδες δίχως δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.