Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το Ντιγιαρμπακίρ "φλέγεται". Ένας Κούρδος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Αιματηρά επεισόδια με έναν νεκρό και τουλάχιστον δυο τραυματίες ξέσπασαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στις διαδηλώσεις όπου Κούρδοι διαμαρτύρονταν για την απόριψη της υποψηφιότητας 12 ανεξάρτητων υποψηφίων του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας"(BDP).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Μπισμίλ του Ντιγιραμπακίρ, ένας ο Κούρδος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του απο πυρά της αστυνομίας. Και οι τραυματισμοί πιθανότατα προκλήθηκαν απο τον ίδιο λόγο.

Ο πρόεδρος του BDP Σελαχαττίν Ντεμίρτας, επιβεβαίωσε οτι η αστυνομία άνοιξε πυρ ενεντίον των διαδηλωτών.
Πάντως το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία φαίνεται και απο την αναβολή της συνάντησης του Ντεμίρτας με τον πρόεδρο Αμπτουλάχ Γκιούλ. Η συνάντηση είχε καθοριστεί για το βράδυ της Τετάρτης, για να βρεθεί κάποια λύση για το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου.

Το Εκλογοδικείο στην Τουρκία απέρριψε τα ονόματα 12 ανεξάρτητων υποψηφιών εξαιτίας ποινικού μητρώου τους. Ολοι τους στηρίζονταν απο το BDP. Τωρα οι υποψήφιοι ξεκίνησαν της προσφυγές τους κατά της απαγόρευσης και στον τουρκικό τύπο υπάρχουν πληροφορίες πως η αποόφαση μπορεί και να επανεξεταστεί.

Η πρώτη που έσπευσε να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του Εκλογοδικείου ήταν η Γκιουλτάν Κισανάκ, ήδη μέλος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης. Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα. Η ίδια πέρασε 10 χρόνια κρατούμενη σε τουρκικές φυλακές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως το Εκλογοδικείο δέχθηκε την υποψηφιότητα του Ισμαίλ Τσελίκ, ο οποίος είχε φυλακιστεί για ένα χρόνο , άρα είχε ποινικό μητρώο. Μόνο που ο ίδιος πριν απο περίπου 2 χρόνια είχε καταδικαστεί, επειδή είχε ξυλοκοπήσει τον τότε πρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος "Δημοκρατικής Τουρκίας" Αχμέτ Τούρκ. Ισως κάποιοι θεώρησαν είχε "καλό" πονικό μητρώο.

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.