Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Άνοδος των ευρω-σκεπτικιστών στην Ευρώπη



Πλήγμα δέχονται οι Σοσιαλδημοκράτες τους στο «κάστρο» τους, τη Σκανδιναβία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη καθώς τα κόμματα της άκρας και λαϊκής δεξιάς, που διακρίνονται για τον ευρω-σκεπτικισμό τους και τον σαφή ξενοφοβικό χαρακτήρα τους κερδίζουν ολοένα έδαφος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κάποτε κυριαρχούσαν στο πολιτικό πεδίο της Βόρειας Ευρώπης. Εν έτει 2011 όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Σε όλη τη Σκανδιναβία είναι αισθητή η άνοδος της λαϊκής δεξιάς, που μπαίνουν δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι. Η έκπληξη των ευρωσκεπικιστών και «Πραγματικών Φιλανδών» με το 19% στις πρόσφατες εκλογές της Φινλανδίας, είναι η πιο πρόσφατη επιτυχία της άκρας και λαϊκής Δεξιάς στην πατρίδα της Σοσιαλδημοκρατίας. Η νίκη του «Πραγματικών Φιλανδών» αντικατοπτρίζει την τάση που επικρατεί σε όλες τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

Νορβηγία

Στις εκλογές του 2009 στη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., το εχθρικό προς τους ξένους «Κόμμα της Προόδου» κέρδισε υπό την ηγεσία της Σιβ Γιένσεν το 22% των ψήφων και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη μετά το κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, ο ισχυρός κυβερνητικός συνασπισμός του Εργατικού κόμματος και των Πρασίνων, δεν αφήνει περιθώρια στους στην κ. Γιένσεν να επηρεάσει ουσιαστικά τις πολιτικές αποφάσεις στο Όσλο.

Σουηδία και Δανία

Στο πάλαι ποτέ πρότυπο του σοσιαλδημοκρατικού κοινωνικού κράτους, τη Σουηδία, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή με 5,7% των ψήφων. Από τότε βρίσκονται στο στόχαστρο του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού και της Αριστερής Παράταξης, των Σοσιαλδημοκρατών, των Αριστερών κομμάτων και των Πρασίνων.

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» χρησιμοποιούν την αδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών να βρουν στήριξη σε όσους έχουν χάσει το τραίνο του εκσυγχρονισμού στη χώρα, καθώς και του φόβους μίας κοινωνικής πτώσης των αστών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Τζίμι Ακκεσον ειδικεύεται στα συνθήματα και στους πύρινους λόγους κατά των ξένων και ειδικά κατά των Μουσουλμάνων χρησιμοποιώντας όλα τα στερεότυπα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Δανία, όπου το Λαϊκό Κόμμα - που ανήκει στη λαϊκή δεξιά - μετέχει εδώ και χρόνια στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Γαλλία

Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο αναγεννήθηκε από τις στάχτες υπό την ηγεσία της Μαρίν Λε Πεν. Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές το ακροδεξιό κόμμα συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 15% και στο δεύτερο το 12% των συνολικών ψήφων. μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κ. Λε Πεν θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 εις βάρος του σημερινού προέδδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Ελβετία

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Βέρνη, όπου το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην ομοσπονδιακή βουλή από το 1999. Μάλιστα, στις εκλογές του 2007 συγκέντρωσε το 28,75 των ψήφων.

Υπό την ηγεσία του Κρίστοφερ Μπλόχερ το κόμμα ακολουθεί μία πολύ αυστηρή στάση απέναντι στους μετανάστες και έχει προπύργιο του ευρωσκεπτικισμού. Μάλιστα, το 2009 κατάφερε στο πρόσφατο δημοψήφισμα να πείσει τους Ελβετούς να ψηφίσουν κατά της κατασκευής μιναρέδων στη χώρα, ως σημάδι του εξισλαμισμού.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς συγκέντρωσε το 15,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Είναι πλέον το τρίτο κόμμα στη Βουλή, ενώ ασκεί επιρροή στην κυβέρνηση συνασπισμού καθώς της παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων του συνασπισμού ήταν τα σχέδια για την απαγόρευση της μπούρκας και οι περιορισμοί στη μετανάστευση.

Εν τω μεταξύ, το Κόμμα της Ελευθερίας δεν είναι το συμβατικό κόμμα της ακροδεξιάς. Ο Γκέερτ Βίλντερς έχει εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξή του στο Ισραήλ και υπερασπίζεται τις παραδοσιακές φιλελεύθερες αξίες των Ολλανδών σε θέματα όπως η ομοφυλοφιλία. Παρόλα αυτά είναι ένθερμος αντι-ισλαμιστής και έχει οδηγηθεί πολλές φορές στα δικαστήρια για την πρόκληση μίσους εναντίον μουσουλμάνων

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC και Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.