Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φρενίτιδα συλλήψεων Κούρδων στη Τουρκία



Του Maxine-Azadi
Περίπου 700 Κούρδοι συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία σε ολόκληρη τη χώρα από τις 19 Απριλίου, από τους οποίους 160 μεταξύ της Κυριακής και της Δευτέρας.
Μεταξύ 19 και 21 Απριλίου, ένας 18χρόνος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς, περισσότερα από 500 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων παιδιά, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των επτά ανεξάρτητων υποψηφίων του κουρδικού κόμματος BDP στις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν τελικά το πράσινο φως από το Ανώτατου Εκλογοδικείο (YSK).


Για τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, το θάνατος του Ιμπραήμ Ορούζ στο Μπισμίλ , στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ήταν «το είδος των πραγμάτων που συμβαίνουν» και ήταν μια «ευέλικτη αντίδραση». Ο υπεύθυνος αυτής της δολοφονίας, η «αστυνομία του AKP», μένει ατιμώρητος.

Η αστυνομία διεξήγαγε την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί 160 περισσότερες συλλήψεις Κούρδων στο Χακάρι, Σιζρε, Κιζιλτεπε, Άδανα, Κωνσταντινούπολη και Κοσαέλι, κατά τη διάρκεια βίαιων επεμβάσεων έναντι των «σκηνών για μια ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα», σκηνές που τοποθετήθηκαν από τις Κούρδες μητέρες στα πλαίσια της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε στις 24 του Μάρτη με πρωτοβουλία του κύριου κουρδικού κόμματος BDP.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δεκάδες αξιωματούχοι του BDP.

Η καταστολή στην Τουρκία συνδέεται με την καταστολή στην Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες όπου ο πληθυσμός αγωνίζεται σκληρά, αλλά αυτή η καταστολή επικεντρώνεται περισσότερο στους Κούρδους δεδομένου ότι στη Συρία ο κουρδικός πληθυσμός αγωνίζεται και εκεί για τα δικαιώματά του.
Από τη μία χώρα στην άλλη πνέει ένας δυνατός αέρας αλληλεγγύης και απαίτησης τερματισμού των δικτατορικών καθεστώτων, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των «μειονοτήτων» και το τερματισμό των διώξεων.

Εάν οι Κούρδοι της Συρίας καταφέρνουν να πάρουν τα ίδια δικαιώματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Συρίας, τότε θα είναι μια αποφασιστική νίκη για τους Κούρδους της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ.

MEDIAPART.fr 25/04/2011

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.