Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Δεν σταματούν οι διαδηλωτές στη Συρία

A.P.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Χιλιάδες Σύροι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες διαδηλώσεις κατά του μπααθικού καθεστώτος, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τις συμβιβαστικές δηλώσεις του πρόεδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ και τις δεσμεύσεις του για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το αντιπολιτευτικό κίνημα της χώρας ετοιμάζεται τώρα για γιγάντιες διαδηλώσεις αύριο, Παρασκευή, σε κάθε πόλη της Συρίας. Το κύμα διαμαρτυριών, που διαρκεί ήδη ένα μήνα, έχει κλονίσει το καθεστώς του προέδρου Ασαντ, παρά τη χθεσινή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στη χώρα για πέντε ολόκληρες δεκαετίες. Η απόφαση των Αρχών να αντιμετωπίσουν βίαια ορισμένες διαδηλώσεις έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 διαδηλωτών.


Χθες, 4.000 φοιτητές πανεπιστημίων από την πόλη Νταρά και τις γύρω περιοχές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κοντά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ομάρι της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ακτιβιστών, δεκάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στο Πανεπιστήμιο του Αλέπο στα βόρεια της χώρας, προτού συγκρουστούν με οπαδούς του καθεστώτος. Η κυβέρνηση Ασαντ προχώρησε, όμως, και σε σημαντικές υποχωρήσεις, όπως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κατέλυε ουσιαστικά την ελευθερία της έκφρασης στη Συρία.

Η άρση του μισητού νομοθετήματος αποτελούσε πρωταρχικό αίτημα των διαδηλωτών. Στην πόλη Χομς, κοιτίδα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας προετοιμάζονταν χθες για τις αυριανές διαδηλώσεις. Την περασμένη Κυριακή, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς σε οδομαχίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικής διαδήλωσης, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό κατοίκων.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε χθες στους Βρετανούς υπηκόους στη Συρία να «εξετάσουν το ενδεχόμενο» αποχώρησής τους από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Λίγκας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, Αμπντούλ Καρίμ Ριχαουί, αποκάλυψε ότι άνδρες της μυστικής αστυνομίας συνέλαβαν τον Μαχμούντ Ισα, στέλεχος της αντιπολίτευσης από τη Χομς, ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. O Ισα εξόργισε με τις εκκλήσεις του για επίσημη έρευνα τους συγγενείς ταξίαρχου ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τους δύο γιους του στη Χομς. Στη συνέντευξή του ο Ισα, που έχει φυλακισθεί κατά το παρελθόν για τις πολιτικές του θέσεις, τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες και κάλεσε τις Αρχές να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό.

Οι Αρχές κατηγορούν «ένοπλους αντικαθεστωτικούς συμμορίτες» για τη δολοφονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.