Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Το Πακιστάν και οι ΗΠΑ ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσής τους


Α.Ρ., Reuters

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Πακιστάν και Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσής τους, με την Ουάσιγκτον να εγκαλεί εμμέσως πλην σαφώς το Ισλαμαμπάντ ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν να κάνει λόγο για «αρνητική προπαγάνδα».

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν βελτίωση των σχέσεών τους. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο οποίος συναντήθηκε -την Τετάρτη- με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Ασφάκ Καγιανί, υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) διατηρούν ακόμη σχέσεις με αντάρτες που μάχονται στο Αφγανιστάν και δη το δίκτυο Χακανί.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο πακιστανικός στρατός αρνήθηκε κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για «αρνητική προπαγάνδα» από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. «Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού αποδεικνύουν την εθνική απόφαση της χώρας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κάτι το οποίο φέρεται να τόνισε και ο στρατηγός Καγιανί στον ναύαρχο Μάλεν.

Η πανίσχυρη Διεύθυνση Διυπηρεσιακών Πληροφοριών (ISI) πιστεύεται ότι διατηρεί δεσμούς με το δίκτυο Χακανί, μια από τις μεγαλύτερες και ριζοσπαστικότερες οργανώσεις της αφγανικής εξέγερσης, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ο Τζαλαχουντίν Χακανί ήταν ένας από τους ισχυρότερους πολέμαρχους που μάχονταν την τότε Σοβιετική Ενωση στο Αφγανιστάν. Το δίκτυο Χακανί είναι μια εν πολλοίς ανεξάρτητη οργάνωση των Αφγανών Ταλιμπάν, με βάσεις στην περιοχή των φυλών του βόρειου Ουαζιριστάν στο Πακιστάν, κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Θεωρείται από τις πιο βίαιες δυνάμεις που μάχονται τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Αν και, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το Πακιστάν επιμένει ότι έχει διακόψει κάθε δεσμό με το εν λόγω δίκτυο, εντούτοις πολλοί αναλυτές και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι το Πακιστάν επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Χακανί, ώστε να διατηρήσει την επιρροή του στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανωνύμως στους δημοσιογράφους είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα δράσης μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό θα καθοριστεί από τους Αμερικανούς και Πακιστανούς αξιωματούχους του στρατού και την υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.