Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν αντάρτες μέσω του Κατάρ


Του απεσταλμένου στη Λιβυη Πετρου Παπακωνσταντινου


ΤΡΙΠΟΛΗ. Οι αντάρτες της Ανατολικής Λιβύης προμηθεύονται γαλλικής προέλευσης αντιαρματικούς πυραύλους Μίλαν μέσω Κατάρ, ενώ Καταριανοί εκπαιδεύουν πολιτοφύλακες της αντιπολίτευσης στο «Στρατόπεδο της 7ης Απριλίου», στη Βεγγάζη. Την πληροφορία αυτή, που δεν διαψεύδεται από πηγές της αντιπολίτευσης, έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλίντ Καΐμ, εκφράζοντας με τον τρόπο του την έντονη δυσφορία του στρατοπέδου Καντάφι για την οικονομική και πολιτική ενίσχυση που εξασφάλισαν οι εξεγερμένοι με τις αποφάσεις της πρώτης συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για το λιβυκό πρόβλημα στην Ντόχα του Κατάρ.

Προηγουμένως, ο υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών, Αμπντελχαφίδ Ζλιτάνι, είχε χαρακτηρίσει «διεθνή οικονομική πειρατεία» την πρόταση που συζητήθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής για διοχέτευση «παγωμένων», λόγω κυρώσεων, κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης στην αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια. Ο κ. Ζλιτάνι έκανε γνωστό ότι οι κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 120 δισ. δολαρίων, υποστήριξε όμως ότι δεν προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα κάλυψης των αναγκών της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, γιατί η κυβέρνηση διαθέτει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ενώ η πλευρά Καντάφι δέχεται καταιγισμό διεθνών καταγγελιών που κάνουν λόγο για τραγική, από ανθρωπιστικής πλευράς, κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη Μισράτα, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να στρέψει την προσοχή στη θρυλούμενη διείσδυση ισλαμιστών εξτρεμιστών. Ο κ. Καΐμ υποστήριξε ότι στη Μισράτα ενεργοποιούνται, κυρίως ως ελεύθεροι σκοπευτές, άνδρες της Χεζμπολάχ και της Αμάλ, των δύο σιιτικών οργανώσεων του Λιβάνου με μακρόχρονη πείρα στο αντάρτικο πόλεων. Σημειώνεται ότι η Λιβύη είναι μια χώρα με σχεδόν ανύπαρκτο σιιτικό πληθυσμό. Προς επίρρωση των ισχυρισμών περί ισλαμικής διείσδυσης, ο κ. Καΐμ ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε αυτοκινητοπομπή στο Σουδάν, η οποία μετέφερε όπλα στους αντάρτες της Βεγγάζης.

Σε ερώτηση της «Κ» αν η κυβέρνηση Καντάφι αισθάνεται ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο ίδιο στρατόπεδο με το Ισραήλ απέναντι στον κοινό, ισλαμικό εχθρό, ο κ. Καΐμ απάντησε ότι η Λιβύη δεν έχει καμία επικοινωνία με το κράτος του Ισραήλ, προσέθεσε όμως ότι «τα όπλα που κατευθύνονται στη Βεγγάζη προέρχονται από την ίδια πηγή και ακολουθούν την ίδια διαδρομή με εκείνα που κατευθύνονται στη Γάζα». Σε άλλη ερώτησή μας, διέψευσε την πληροφορία ότι υπό ελληνική σημαία πλοίο μετέφερε ισραηλινής προέλευσης οπλισμό στο καθεστώς Καντάφι στην Τρίπολη και ότι για τη μεταφορά τους είχε μεσολαβήσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Νταχλάν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Νταχλάν ανακρίθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή γι’ αυτή την υπόθεση.

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες περί ισλαμικής διείσδυσης, ο κ. Καΐμ υποστήριξε ότι στη Μισράτα δραστηριοποιείται, πλην της σιιτικής Χεζμπολάχ, και η σουνιτική Αλ Κάιντα - κάτι που, αν υποτεθεί ότι είναι αληθές, θα αποτελεί την παγκόσμια πρεμιέρα μιας αλλόκοτης σύμπραξης δύο ορκισμένων εχθρών! Πάντως, όσο τραβηγμένες και αν ακούγονται οι καταγγελίες του καθεστώτος Καντάφι περί ισλαμικού δακτύλου, εκ των πραγμάτων ενισχύονται από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, στο Κατάρ, περί της ανάγκης να διερευνηθεί, από την Ομάδα Επαφής, η έκταση της διείσδυσης εξτρεμιστικών, ισλαμικών στοιχείων στην ανατολική Λιβύη. Βεβαίως, ο κ. Χέιγκ έσπευσε να τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα για το Προσωρινό Λιβυκό Συμβούλιο, την επίσημη ηγεσία της αντιπολίτευσης, της οποίας τη δημοκρατική κατεύθυνση δεν αμφισβήτησε, ωστόσο η ομίχλη της καχυποψίας έγινε πυκνότερη. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ναύαρχος Σταυρίδης, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη είχε επίσης κάνει λόγο ενώπιον του Κογκρέσου για ισλαμική διείσδυση στο στρατόπεδο των ανταρτών.

Η εντεινόμενη πίεση στο καθεστώς Καντάφι φαίνεται να το υποχρεώνει σε ορισμένους ελιγμούς. Οπως δήλωσε ο κ. Καΐμ, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δεχθεί ξένους παρατηρητές για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός όποτε αυτή γίνει δυνατή, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσει από την Τρίπολη για τη Μισράτα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100049_15/04/2011_439015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.