Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ρωσική αντίθεση στις επιθέσεις εναντίον επίγειων στόχων στη Λιβύη

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καλύπτει επιθέσεις εναντίον επίγειων στόχων στη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών στη Λιβύη, διότι αυτό δεν προβλέπεται από το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν προέβλεπε πάρα πολλά από αυτά, που τώρα γίνονται στον αέρα. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σημαίνει ότι η λιβυκή αεροπορία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της, όμως δεν προβλέπει τα χτυπήματα εναντίον στόχων στο έδαφος», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Και φυσικά το ψήφισμα δεν προβλέπει να επιλέγονται ως στόχος εγκαταστάσεις πολιτικής χρήσης ή χωρίς καμία σχέση με στρατιωτικές δομές και οι πληροφορίες ότι παρόμοιες υποδομές δέχονται τα αεροπορικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ υπάρχουν παρ' όλ' αυτά» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Ν.Οσετίας Τσχινβάλι, ο κ. Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία-Νόβοστι, ότι οι ενέργειες των δυτικών χωρών, που ωθούν τους αντιπολιτευόμενους στις χώρες της Μ.Ανατολής να αρνούνται τις διαπραγματεύσεις, «αποτελούν πρόσκληση σε σειρά εμφυλίων πολέμων, γι' αυτό και η ανεύθυνη χρήση βίας εναντίον του αμάχου πληθυσμού, όπως και οι ανεύθυνες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για βοήθεια από το εξωτερικό πρέπει να αποκλειστούν» .

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συγκρούσεις στη Λιβύη ο κ. Λαβρόφ είπε ότι «προκαλεί επιφυλάξεις το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης απορρίφθηκε τόσο γρήγορα, οπότε γεννώνται αναπόφευκτα υποψίες ότι η αδιαλλαξία τροφοδοτείται από το γεγονός ότι τα κράτη της Δύσης και του ΝΑΤΟ, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν κατά το δοκούν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, έχουν ταχθεί στο πλευρό των εξεγερθέντων» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.