Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κιρκάσιοι:"Πήραμε και εμείς το μερίδιο μας απο την πολιτική της αφομοίωσης"

Στις 12 Μαρτίου στους δρόμους της Άγκυρας διαδήλωσαν οι Κιρκάσιοι για πρώτη φορά εναντίον της πολιτικής της αφομοίωσης που ασκεί ΚΑΙ σε βάρος τους το Τουρκικό κράτος .Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της διαμαρτυρίας την είχε μια οργάνωση η οποία ονομάζεται Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κιρκάσιων.Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε η δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας .
Ο εκπρόσωπος της κίνησης αυτής Κενάν Kaplan δήλωσε πως πριν το 1923 οι Κιρκάσιοι δεν μιλούσαν τουρκικά και από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας η γλώσσα τους χάνεται εξαιτίας της πολιτικής αφομοίωσης του τουρκικού κράτους.

Πήραμε το μερίδιο μας από την πολιτική της αφομοίωσης, θέλουν να ξεχάσουμε την γλώσσα και τον πολιτισμό μας .Τώρα κινδυνεύουμε να χαθούμε αν δεν περάσουν τα στοιχεία αυτά στις νεώτερες γενιές ανέφερε χαρακτηριστικά


Καθώς το τουρκικό κράτος αρνείται συστηματικά την ταυτότητα τους οι Κιρκάσιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα να το κόσμο όπως στην Σουηδία και το Ισραήλ όπου οι Κιρκάσιοι εκπαιδεύονται στην μητρική τους γλώσσα, υπενθυμίζουν δε ότι είναι μια από τις 2743 γλώσσες ανά τον κόσμο και ανάμεσα στις 18 στην Τουρκία που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως προκύπτει από την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
]
Μέχρι τις γενικές εκλογές της 12ης Ιουνίου οι Κιρκάσιοι θα βρίσκονται στους δρόμους για να επιστήσουν την προσοχή για αυτή την κατάσταση, έχοντας την στήριξη των πάνω από 5 εκατομμυρίων Κιρκάσιων της Τουρκίας , θα διαδηλώνουν στα μέρη όπου κατοικούνται ευρέως από Κιρκάσιους και παράλληλα θα απαιτούν την δημιουργία ενός νέου συντάγματος που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τους

Οι Κιρκάσιοι ζητούν η εκπαίδευση τους να γίνεται στην μητρική τους γλώσσα από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Πανεπιστήμιο, να δοθεί η άδεια για την δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού στους Κιρκάσιους να αποκατασταθούν τα τοπωνύμια και τα επώνυμα των Κιρκάσιων ως είχαν πριν τις εκκαθαρίσεις του 1923 και παράλληλα να αποκατασταθεί ο Κιρκάσιος Εθνικός Ηγέτης τους, Circassian Ethel ο οποίος στα τουρκικά βιβλία Ιστορίας αναφέρεται ως προδότης.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.