Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

The Trinity Six




Charles Cumming
The Trinity Six
St. Martin’s Press, 2011


Του Τζέικομπ Χέιλμπουρν
The New York Times Book Review

Ίσως να πρόδωσαν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όμως οι πέντε κατάσκοποι του Κολεγίου Τρίνιτι, στο Κέιμπριτζ εξυπηρέτησαν σημαντικά την Βρετανική λογοτεχνία. Οι ατασθαλίες των Κιμ Φίλμπι, Τζον Κάιρνκρος, Γκάι Μπέργκες, Ντόναλντ Μακλήν και Άντονι Μπλαντ έχουν εμπνεύσει ένα μεγάλο αριθμό λογοτεχνικών έργων. Στο πανοραμικό έργο του Άντονι Πάουελ «Dance to the Music of Time», ο Λόρδος Ουίντεμερπουλ διακινδυνεύει την πολιτική του καριέρα για αυτό που η σύζυγος του ονομάζει «κομμουνιστικά παιγνιδάκια κάτω απ’ το τραπέζι». Μετά, είναι το κομψό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ «The Untouchable» το οποίο αποτελεί ουσιαστικά βιογραφική έρευνα της ζωής του Μπλαντ. Παράλληλα, λογοτέχνες όπως ο Ίαν Φλέμιγκ και ο Τζον Λε Καρέ έχουν εμπνευστεί από την προδοσία που προήλθε από το Κέιμπριτζ τη δεκαετία του ’30, όπου η συμμετοχή στην εργατική επανάσταση συνοδευόταν από βραδιές με κόκκινο κρασί, συμμετοχή σε κάθε λογής κραιπάλες και συλλογή έργων ζωγραφικής του Πουσίν.


Όταν ο Μπέργκες και ο Μακλήν -και αργότερα ο Φίλμπι- διέφυγαν στη Μόσχα, η K.G.B. πρέπει να αναρωτήθηκε κατά πόσον οι πληροφορίες που οι τρεις κακομαθημένοι βρετανοί της παρείχαν άξιζαν τον κόπο και την ανοχή της συμπεριφοράς τους.

Στο νέο του διήγημα με τίτλο «The Trinity Six» ο νεαρός βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας αρκετών θρίλερ Τσαρλς Κάμιγκ εισηγείται την ύπαρξη ενός έκτου διπλού πράκτορα. Η εντυπωσιακή έκταση θρύλων και θεωριών που έχουν εξελιχθεί γύρω από τους κατάσκοπους της Οξφόρδης –όπως ο ισχυρισμός που έκανε ο πρώην κατάσκοπος Πίτερ Ράιτ στο εκκεντρικό βιβλίο του «Spycatcher» ότι ο πρώην επικεφαλής της MI5 Σερ Ρότζερ Χόλις ήταν στην πραγματικότητα πράκτορας των Ρώσων, ή ακόμα η ιδέα που αναπτύχθηκε από ένα Ρώσο αποστάτη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον υπήρξε πράκτορας της K.G.B.- στήνουν το παραισθησιογόνο σκηνικό για την αφήγηση του Κάμινκ. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά σκηνές που εκτυλίσσονται στη Μόσχα, τη Βιέννη, το Βερολίνο και τη Βουδαπέστη, αν αντικαταστήσουμε τη Ρωσία του Πούτιν με αυτή του Στάλιν, τότε έχουμε όλα τα συστατικά αυτού του ζωηρού θρίλερ.

Στο βιβλίο του Κάμινκ πρωταγωνιστής είναι ένας ιστορικός. Ο Σαμ Γκάντις, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο «Τσάροι» το οποίο –σύμφωνα με τον Κάμιγκ- επιτίθεται στην Ρωσική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο πρώην πράκτορας της K.G.B. Σεργκέι Πλατόφ. Ο Γκάντις, φαίνεται να έχει συμφιλιωθεί με την ταπεινή καριέρα του, αλλά τα συσσωρευμένα χρέη, η φορτική πρώην γυναίκα του και η διατροφή του παιδιού του όπως και η επιθυμία του να παλέψει ενάντια στη Ρωσία του Πλατόφ, αναποδογυρίζουν τη ζωή του. Έτσι, όταν η δημοσιογράφος Σαρλότ Μπεργκ, του εκμυστηρεύεται πως είναι στα πρόθυρα της αποκάλυψης ενός έκτου κατασκόπου του Κέιμπριτζ λίγο πριν δολοφονηθεί από τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο Γκάντις αποφασίζει να κυνηγήσει την ιστορία μέχρι τέλους για να εκδικηθεί το θάνατο της φίλης του , από την μια και από την άλλη ελπίζοντας σε ένα κερδοφόρο μπεστ-σέλερ.

Όσο όμως ο ιστορικός Γκάντις, σκάβει στο παρελθόν, τόσο συνειδητοποιεί ότι χάνει τη ικανότητα να διακρίνει ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα. Μαθαίνοντας για την ύπαρξη ενός κύκλου κατασκόπων στην Οξφόρδη, εκτός από το Κέιμπριτζ, ο Γκάντις αναρωτιέται μήπως η μέχρι τώρα εκδοχή των γεγονότων αποτελούσε μια καλοστημένη παραπλάνηση.

Στο βιβλίο «The Trinity Six» ο Κάμιγκ περιγράφει την δράση και τη φύση της Βρετανικής παρεμβατικότητας. Η πλοκή της αφήγησης του όμως αρχίζει να «κουράζεται» όταν ο συγγραφέας σωριάζει την μια απιθανότητα στην άλλη. Ο ζήλος του Κάμιγκ να υποσκάψει τον Πούτιν –έστω και ένα φανταστικό Πούτιν- παρακινείται από ένα αίσθημα οργής για την κακή συμπεριφορά της Ρωσίας. Η άποψη του συγγραφέα καθρεφτίζει ένα ευρύτερο αίσθημα στη Βρετανία, όπου οι σχέσεις με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένες από το 2006, και τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της K.G.B. Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο.

Μέσα από ένα χρονικό των υπόγειων αντιπαραθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας, ο Κάμιγκ παρουσιάζει μια αξιοπρόσεκτη προσθήκη στις αφηγήσεις γύρω από τους κατάσκοπους του Κέιμπριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.