Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Eξαπλώνεται ο ευρωσκεπτικισμός

Η νίκη του ακροδεξιού κόμματος στη Φινλανδία ανέδειξε το κύμα των ακραίων ανερχόμενων πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη

Η ένταξη των Αληθινών Φινλανδών στον ευρωπαϊκό εκλογικό χάρτη μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη για την εξάπλωση ενός νέου ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Ο ηγέτης του ακροδεξιού φινλανδικού κόμματος, Τίμο Σόινι, είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά την αναμέτρηση «δημοψήφισμα» για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Θα διατηρήσουμε τα λεφτά μας και το δικαίωμα να αποφασίζουμε μόνοι μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα πολλά εθνικιστικά κόμματα κατά μήκος της Ευρωζώνης.

Κοινό στοιχείο των ανερχόμενων πολιτικών σχηματισμών είναι ο αντιευρωπαϊκός προσανατολισμός, η αντιπαλότητα προς το Ισλάμ και η σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές, μετά την οικονομία το ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στους κόλπους της Ε. Ε. είναι η μαζική μετανάστευση προσφύγων από τη Β. Αφρική στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, διάδοχος του πατέρα της και ακροδεξιού ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί, εμφανίζεται να επικρατεί του Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 και να περνά εκείνη στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Στην Ιταλία ο Ουμπέρτο Μπόσι της Λέγκα του Βορά ζητεί «να κλείσει η βρύση και να αδειάσει ο νεροχύτης» από μετανάστες. Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να δίνει προσωρινές άδειες παραμονής στους μετανάστες από την Τυνησία και τη Λιβύη έχει εξοργίσει άλλωστε Γάλλους και Γερμανούς που απειλούν να θεσπίσουν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη ζώνη Σένγκεν.

Στην Ολλανδία ο Γκερτ Βίλντερς έγινε γνωστός από τη σύγκριση του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, του Κορανίου, με το MeiKampf του Χίτλερ. Ο Αυστριακός Χάιντς Κρίστιαν Στράχε με πρότυπο το Γιοργκ Χάιντερ συγκεντρώνει 26% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ερμηνεύει ραπ τραγούδια, στα οποία είναι έκδηλο το μίσος προς τα μουσουλμανικά σύμβολα στην Ευρώπη, καθώς και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών («εκπρόσωποι του λαού και όχι προδότες, καληνύχτα στη γη των Χριστιανών»). Στη Βρετανία το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) πήρε στις τελευταίες ευρωεκλογές 16% και είναι σύμμαχος των Αληθινών Φινλανδών στο Ευρωκοινοβούλιο. Κεντρικό του αίτημα η αποχώρηση της χώρας από την Ε. Ε., το οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πατρίδα του ευρωσκεπτικισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_75_23/04/2011_440047

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.