Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πάνω από 120 νεκροί στις διαδηλώσεις της Συρίας

Τουλάχιστον 120 οι νεκροί των διαδηλώσεων της Παρασκευής και του Σαββάτου. Αφέθηκε ελεύθερος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ. Καταδίκη της βίας από τον Καναδά. Οδηγία της Βρετανίας.

Σε τουλάχιστον 120 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή και το Σάββατο από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, σύμφωνα με ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου.

Η επιτροπή αυτή καταμέτρησε 13 επιπλέον θανάτους από την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών εκείνης μόνο της ημέρας σε τουλάχιστον 95 από 82 που ήταν προηγουμένως.

Το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έναντι 13 που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως, κυρίως στην περιοχή της Ντεράα, στη νότια Συρία, και στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στις κηδείες θυμάτων των διαδηλώσεων της Παρασκευής, προσέθεσε η οργάνωση.

Η συριακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε παράλληλα και αυτή ονομαστικό κατάλογο με 112 νεκρούς και αγνοούμενους μόνον για την Παρασκευή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί ο θάνατος ενός αριθμού ανθρώπων που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στη Συρία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.

Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι αξίωσαν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας χθες στην πόλη Νάουα, στη νότια Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Κάτω ο Μπασάρ», φώναζαν οι διαδηλωτές, προσθέτοντας «Φύγε, φύγε. Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νάουα, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Ντεράα.

Την ίδια στιγμή Σύριος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν τον πρόεδρο των Επιτροπών Υπεράσπισης των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία Ντανιέλ Σαούντ, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες στο σπίτι του στην Μπανιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ο Ντανιέλ Σαούντ αφέθηκε ελεύθερος», δήλωσε ο Άμαρ αλ Κουράμπι. «Η σύλληψή του την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης δείχνει ότι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μια απάτη», προσέθεσε ο Κουράμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής της εθνικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και ζήτησε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να «δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» με όλες τις πλευρές.

Η καναδική κυβέρνηση εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδάς ζητεί από τη Δαμασκό «να δεσμευτεί σε έναν αυθεντικό διάλογο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με όλες τις πλευρές στη Συρία και να επιταχύνει την υλοποίηση των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Τη σύσταση αυτή έκανε το βρετανικό υπουργείο επικαλούμενο τη «γρήγορη επιδείνωση» της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.