Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδας-Τζειχάν θα βουλιάξει την Botaş




Διευρύνεται η διαμάχη ανάμεσα στην εταιρία-κάτοχο του αγωγού Μπακού-Τυφλίδας Τζεϊχάν BTC και στην εταιρία BIL που διαχειρίζεται το τμήμα εντός της Τουρκίας.Η Εταιρεία Botas, η οποία διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσευχάν εντός της Τουρκίας σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Ιμπραήμ Παλάζ από το 2006 μέχρι σήμερα έχει υποστεί ζημιά 31 εκατομμύρια


Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση το 2002. υπέγραψε συμφωνία δυσμενή απο οικονομική άποψη πλήρως επιζήμια με την BTC χωρίς να κοιτάξει τις λεπτομέρειες . Όποιος θα ήξερε κάτι ελάχιστο από νομικά δεν θα υπέγραφε αυτήν τη συμφωνία. Λόγω αυτής της μονόπλευρης και ζημιογόνας για την Τουρκία συμφωνίας, οι ζημιές της BIL αυξάνουν συνεχώς και αυτή η ζημιά δεν είναι μόνο για σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η συμφωνία¨

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 60 ετών (40 +10 +10),υπογράφτηκε το 2002.Χαρακτηριστικά ανέφερε πώς μέχρι το 2045 τα έσοδα θα είναι 175 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες - 325 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τη λήξη της παρούσας σύμβασης το 2045 η απώλεια θα φθάσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ιμπραίμ Παλάζ σχετικά με την συμφωνία για την λειτουργία και για την φορολογία με την BTC δηλώνει πως η Τουρκία που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μήκος του αγωγού, εισπράττει τα λιγότερα και για το κόστος λειτουργίας και από τους φόρους. Δήλωσε πως « Η Τουρκία για τα 1076 χιλιόμετρα μήκους παίρνει 35 σεντς ανά βαρέλι, όταν για τα 700 χιλιόμετρα του Αζερμπαιτζάν και της Γεωργίας πληρώνονται 78 σεντς. Με αυτή τη πορεία η εταιρία BIL είναι υποχρεωμένη να έχει ζημίες μέχρι το 2045 και το σχετικό νούμερο ως τότε θα περάσει τα 2 δις $.»

Την ίδια ώρα άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν η Botas έχει μια σημαντική απώλεια, όμως το όφελος της Τουρκίας από τους φόρους , το κόστος διέλευσης κ.λ.π. είναι μεγαλύτερο και έτσι είναι λάθος να γίνεται λόγος μόνο για τις ζημιές της εταιρείας.

BTC : Το θέμα είναι στην διαιτησία, δεν μπορούμε να μιλήσουμε
Ο Γενικός Διευθυντής της BTC στην Τουρκία Σολέν Καραβελίογλου δήλωσε πως «BIL και BTC δεν είναι ανταγωνιστές αλλά εταίροι. Εμείς κοιτώντας το θέμα από τη δική μας σκοπιά δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι. Καθώς όμως το θέμα βρίσκεται τώρα στην διαιτησία δεν μπαίνουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι συνομιλίες μας με την BIL συνεχίζονται και ευχή μας είναι να βρεθεί λύση». Ο Καραβελίογλου ανέφερε πως η BTC δεν πληρώνει μόνο τα σχετικά έξοδα λειτουργίας αλλά και την σχετική με τον αγωγό φορολογία. Δήλωσε : ¨Σε αυτό το στάδιο πρέπει να βλέπουμε το συνολικό κέρδος της Τουρκίας¨.
http://tourkikanea.gr/2011/04/27/botas/#more-5583
http://www.news.az/articles/turkey/34312
http://www.balkans.com/sr/open-news.php?uniquenumber=101688
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/botas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.