Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η Τουρκία δεν προσκαλεί την Κύπρο σε διάσκεψη του ΟΗΕ

Ηνωμένα Εθνη, Μιχάλης Ιγνατίου
Προσβολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν αποτελεί η απόφαση της Τουρκίας να μην προσκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην τέταρτη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ-IV). Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη και η τελευταία ήταν υποχρεωμένη να αποστείλει πρόσκληση και στην κυβέρνηση της Κύπρου.

Για την προκλητική τουρκική ενέργεια δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες ο διεθνής Οργανισμός. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ διακινούσαν πληροφορίες ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ γνώριζαν πως δεν θα σταλεί πρόσκληση στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα συμπεριέλαβε στον κατάλογο των χωρών που προσκάλεσε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και το κατοχικό καθεστώς του Ερογλου.
Από την πλευρά του, ο διεθνής Οργανισμός απέστειλε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο θα αντιπροσωπεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Πηγή του ΟΗΕ δήλωσε στο «Εθνος» ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και να φιλοξενήσει τον Κύπριο υπουργό.

Η απόφαση να μην προσκληθεί η Κύπρος ελήφθη σε σύσκεψη κορυφής στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τούρκοι διπλωμάτες στον ΟΗΕ τόνισαν ότι η Αγκυρα έχει ξεκινήσει εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, η οποία όμως εκ των γεγονότων αποδεικνύεται αποτυχημένη. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πρόσφατα ότι «η Τουρκία δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου αποτελούν έκφραση της σκληρής γραμμής που η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε να της ασκείται επιρροή και πίεση για να πειθαναγκαστεί να αλλάξει στάση.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.