Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πιέσεις για κυρώσεις στο καθεστώς Ασαντ

Εντονη η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης στη Συρία φθάνει τους 400

Επίδειξη ισχύος του καθεστώτος και ταυτόχρονα σαφής ένδειξη ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την εξουσία, κατά τα πρότυπα Μπεν Αλί στην Τυνησία και Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, θεωρούνται η αιματηρή επέμβαση και τα σκληρά μέτρα καταστολής του συριακού στρατού στην πόλη Ντεράα, στην παρακείμενη πόλη Αζρα, στην Ντούμα και τη Μαανταμίγια, που βρίσκονται στις παρυφές της Δαμασκού, και στην παραλιακή πόλη Τζέμπλα. Καθώς ο αριθμός των νεκρών της συριακής εξέγερσης πλησιάζει τους τετρακόσιους, έντονη ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την αιματοχυσία που άρχισε τη Δευτέρα στην Ντεράα, αφετηρία τον περασμένο Μάρτιο της εξέγερσης, πόλη κοντά στα υψώματα του Γκολάν και στα σύνορα με την Ιορδανία, που έκλεισαν.

Την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εις βάρος της Συρίας μελετά η Ουάσιγκτον, τη λήψη άμεσων μέτρων εκ μέρους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί, που έκανε λόγο για «απαράδεκτη κτηνωδία», και μαζί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε χθες από τη Ρώμη το συριακό καθεστώς να πάψει να κάνει χρήση βίας εις βάρος αμάχων και αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια. Τη λήψη μέτρων, από κοινού με τους συμμάχους, μελετά και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο. Αφού πρώτα καταδικάζει τη βία, στη συνέχεια ο Σύνδεσμος απευθύνεται σε όλα τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις ζητώντας τους να δεσμευτούν και να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να σώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας αλλά και την αραβική εξέγερση γενικότερα, στη Βαγδάτη στις 8 Μαΐου.

Από την Κωνσταντινούπολη, μέλη της συριακής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση για βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα, γενική όμως είναι η εντύπωση ότι, παρά τη «σκληρή γλώσσα» ηγετών της Δύσης και τον αποτροπιασμό που προκαλούν στη διεθνή κοινή γνώμη τα ερασιτεχνικά βίντεο από την Ντεράα όπου διακρίνονται πολίτες να πέφτουν από τα πυρά του στρατού και των ελεύθερων σκοπευτών, αποφεύγονται οι αναφορές στην ανατροπή του προέδρου Ασαντ. Χαρακτηριστική είναι η διευκρίνιση του κ. Σαρκοζί ότι για οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος της Συρίας απαιτείται ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα», δήλωσε και ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Βαν Ρομπέι, την ώρα που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέφεραν σχέδιο καταδικαστικού ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Εντύπωση προκαλούν και οι εκτιμήσεις Ισραηλινών αναλυτών, οι οποίοι ναι μεν επιχαίρουν, διότι η αποδυνάμωση του συριακού καθεστώτος μάλλον θα αποδυναμώσει και το Ιράν, άσπονδο σύμμαχο της Συρίας, διερωτώνται όμως μήπως η κατάρρευση Ασαντ επιφέρει μεγαλύτερη αναστάτωση.

Αταφα πτώματα


Ως προς τα συμβάντα του τελευταίου διημέρου στη Συρία, η επέμβαση 4.000 έως 6.000 στρατιωτών με τη συνοδεία τεθωρακισμένων στην Ντεράα ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού προηγήθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών. Για άταφα πτώματα στους δρόμους της πόλης έκαναν λόγο διαδηλωτές, καθώς ο στρατός χτυπούσε ανεξέλεγκτα τους εξεγερμένους αλλά και κατοικίες. Σε 25 ή και 50 νεκρούς υπολογίζουν τα θύματα στην Ντεράα ανθρωπιστικές οργανώσεις, που κάνουν λόγο για 12 νεκρούς στην Αζρα, ενώ αθρόες συλλήψεις έγιναν στην Ντούμα και τη Μαανταμίγια. «Το καθεστώς επέλεξε την οδό της βίας και της καταστολής», λέει Σύρος αναλυτής, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που θυμίζουν την ισλαμική εξέγερση του 1982 και την εκτέλεση 10.000 ανθρώπων στην πόλη Χάμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/04/2011_440153

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.