Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Κατασκοπευτικό ιό» ανακάλυψαν οι αρχές του Ιράν

Ιό υπολογιστών ειδικά σχεδιασμένο για να στοχεύει την ψηφιακή υποδομή της χώρας εντόπισαν οι ιρανικές αρχές.


«Stars» είναι το κωδικό όνομα που έδωσαν οι ιρανικές αρχές στον ιό υπολογιστών που εντόπισαν, ο οποίος φαίνεται ειδικά σχεδιασμένος να «χτυπά» την ηλεκτρονική υποδομή της χώρας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό πολιτικής άμυνας του Ιράν, το εν λόγω λογισμικό είναι ικανό να προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές. Ωστόσο, πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση χρήσης «ψηφιακού όπλου» κατά του Ιράν εντός διαστήματος ενός έτους (είχε προηγηθεί το worm Stuxnet, το οποίο είχε σχεδιαστεί ειδικά με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

«Ο ιός Stars έχει εντοπιστεί, αλλά ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες πάνω σε αυτόν» είπε ο Γκολάμ Ρεζά Τζαλαλί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Παθητικής Άμυνας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν έχουν εξαχθεί ακόμα συμπεράσματα σχετικά με τους σκοπούς του.

Κατά τον Τζαλαλί, ο ιός ενδεχομένως να είχε «καμουφλαριστεί» ως εκτελέσιμο αρχείο σε συστήματα κυβερνητικών φορέων. Ωστόσο, δεν έγινε κανένας λόγος περί πιθανής προέλευσής του- ακόμα και αν την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος αξιωματούχος είχε αναφέρει πως το Stuxnet είναι έργο των ΗΠΑ, και ότι θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε μεγάλα ατυχήματα.

Το εν λόγω worm θεωρείται πως ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να προκαλέσει ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Νατάνζ. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι πίσω από τη δημιουργία του βρίσκεται κάποια ξένη χώρα, με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών να «βλέπουν» ΗΠΑ ή Ισραήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.