«Θέλουν να φέρουν δύναμη κατοχής στη χώρα», δηλώνει ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών
Του απεσταλμένου στη Λιβυη Πετρου Παπακωνσταντινου
ΤΡΙΠΟΛΗ. Την εκτίμηση ότι ο αντάρτικος στρατός της αντιπολίτευσης λειτουργεί πλέον ως «το πεζικό του ΝΑΤΟ», στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Καντάφι και εγκατάστασης «κατοχικής δύναμης» στη Λιβύη, διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαλίντ Καΐμ. «Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, Γαλλία, Βρετανία και Αμερική βομβαρδίζουν συστηματικά τη Σύρτη, αλλά και την Τρίπολη, για να διευκολύνουν την προέλαση των στασιαστών της Βεγγάζης προς τα δυτικά, χωρίς ωστόσο να πετυχαίνουν τον στόχο τους», δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Τα περί ανθρωπιστικής κρίσης στη Μισράτα και αλλού είναι απλώς το προπέτασμα καπνού για να προωθήσει το ΝΑΤΟ τον βασικό στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εγκατάσταση ξένων στρατιωτών στη χώρα μας και τη ληστεία του πετρελαίου της».
Η αποστολή Βρετανών, αλλά και Γάλλων στρατιωτικών συμβούλων στη Βεγγάζη, η οποία επιβεβαιώθηκε και από γαλλικής πλευράς κατά τη χθεσινή συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ στο Παρίσι, θεωρείται από τη λιβυκή κυβέρνηση ως ένα ακόμη πειστήριο ενδοτισμού της αντιπολίτευσης. «Ηδη εμφανίζονται περιπτώσεις ανταρτών που καταθέτουν τα όπλα και έρχονται στην Τρίπολη, αγανακτισμένοι για τη συμπαιγνία της αντιπολίτευσης με τους ξένους εισβολείς», ισχυρίστηκε ο Λίβυος αξιωματούχος.
Ο κ. Καΐμ διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες πολλών ανεξάρτητων δημοσιογράφων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων -στις οποίες ήρθε να προστεθεί χθες εκείνη της Ναβί Πιλάι, επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ- κατά τις οποίες ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην πολιορκία της Μισράτα, γεγονός που θα μπορούσε να στηρίξει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Υποσχέθηκε δε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ερυθρός Σταυρός και οι άλλες διεθνείς οργανώσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη Μισράτα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε όλα τα σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος που ελέγχουν οι αντάρτες, ώστε να ερευνήσουν τις διάφορες καταγγελίες.
Ανησυχία για τη Σύρτη
Παρά την αποτελμάτωση της κατάστασης στο πεδίο των επιχειρήσεων, τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται κάποια ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ενδεχόμενο η αυξανόμενη βοήθεια της Δύσης προς τον στρατό της αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, να θέσει σε κίνδυνο τους δύο πετρελαϊκούς κόμβους της Μπρέγκα και της Ρας Λανούφ και, στην πορεία, και αυτή τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη. Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να εντάξει κανείς τις προειδοποιήσεις για κίνδυνο «σφαγών» στη Σύρτη και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την οποία δημοσιοποίησε ο κ. Καΐμ, για σύγκληση εθνικού συνεδρίου των λιβυκών φυλών με στόχο την ειρήνευση, σε μια εμφανή προσπάθεια προσέλκυσης των ταλαντευόμενων και διεύρυνσης της κοινωνικής βάσης του καθεστώτος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_21/04/2011_439747
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.