Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητά από τη Ρωσία η Λιβύη


Μεγαλύτερη πίεση ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία κατά του Καντάφι.


Η Λιβύη προέτρεψε τη Ρωσία να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Jana.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα άσκησε κριτική στη δυτική συμμαχία που επιχειρεί την ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη και δήλωσε ότι η συμμαχία προχωρά πέραν των όσων αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας που με την απόφαση 1973 στοχεύει μόνο στην προστασία των Λίβυων πολιτών από τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων που είναι πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι.

«Η Λιβύη κάλεσε επισήμως σήμερα τη Ρωσία και της πρότεινε να ζητήσει μια επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η επίμονη επίθεση των αποικιοκρατών κατά λιβυκών πολιτικών στόχων και η προσπάθειά τους να θέσουν στόχο των επιθέσεών τους τον ηγέτη της χώρα Μουάμαρ Καντάφι», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, που προσέθεσε ότι η κυριακάτική επιδρομή κατά των γραφείων του Καντάφι είχε σαφή στόχο τη δολοφονία του.

Παράλληλα σήμερα οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο και συζήτησαν τρόπους άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στον Μουάμαρ Καντάφι φοβούμενοι στασιμότητα στις δυτικές επιχειρήσεις.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και θέματα που σχετίζονται και με το Αφγανιστάν και την αυξανόμενη βία στη Συρία, όπου οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων μετά τις συνεχείς δολοφονίες πολιτών που μετέχουν σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Άσαντ.

Στη σύνοδο του Πενταγώνου μετείχαν ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.

Αναμένεται αργότερα σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Άμυνας.

Την ίδια στιγμή, η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη σύγκληση το συντομότερο δυνατόν έκτακτης συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) για την «κινητοποίηση» της ηπείρου και την «αντιμετώπιση της εξωτερικής επίθεσης» στη Λιβύη, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

«Η αντιπροσωπεία μου έχει προτείνει τη διεξαγωγή, το συντομότερο δυνατό, μιας έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης «, δήλωσε στην Αντίς Αμπέμπα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελάτι Ομπέιντι.

Αυτή η διάσκεψη κορυφής θα επιτρέψει «στην ήπειρό μας, να κινητοποιήσει τις ικανότητές της για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές δυνάμεις που μας επιτίθενται», δήλωσε ο Ομπέιντι, ενώ αντίγραφο της ομιλίας του εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στην ομιλία της στην έδρα της ΑΕ, ενώπιον του Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του Οργανισμού αυτού, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων από την Δευτέρα συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Αντιπροσωπεία των εξεγερμένων του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης (CNT), είναι επίσης παρούσα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Την Δευτέρα, οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης συναντήθηκαν ξεχωριστά με τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών, βλέποντας μια «ενθαρρυντική αρχή» σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Σήμερα το βράδυ, μετά από μια ακόμη ημέρα συνεδριάσεων αφιερωμένων σε μεγάλο βαθμό στη Λιβύη, θα πρέπει να ακούσουν ξανά τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, πάντα ξεχωριστά, σύμφωνα με μια σημαντική πηγή στους κόλπους της ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.