Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Συρία: Την επόμενη εβδομάδα η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης



Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε πως θα αρθεί ο νόμος του 1963, αλλά προειδοποίησε πως ο νέος δεν θα είναι «επιεικής».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963 θα αρθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε ομιλία του ενώπιον της νέας κυβέρνησης που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Άσαντ είπε ότι ο νόμος που θα καταργεί τον προηγούμενο με βάση τον οποίο εφαρμοζόταν επί 48 χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ εντός της επόμενης εβδομάδας. Προειδοποίησε όμως ότι οι νέοι νόμοι δεν θα είναι «επιεικής» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «σαμποτάζ».

Ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητά του παραμένει η σταθερότητα της χώρας αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνταν μεταρρυθμίσεις για «να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο» μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.

Στην ομιλία του ο Άσαντ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων κατά τις κινητοποιήσεις αυτές. «Το αίμα που χύθηκε μας θλίβει (...) Λυπούμαστε για το θάνατο όλων αυτών των ανθρώπων, πολιτών ή αστυνομικών, και τους θεωρούμε μάρτυρες», είπε.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Άσαντ στην πόλη Ντεράα

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της νότιας Συρίας, Ντεράα, φωνάζοντας ότι «ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν την μετάδοση της ομιλίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την κρατική τηλεόραση.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία από το τέμενος Ομάρι στην παλιά συνοικία της πόλης και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Σαράγια στο κέντρο της πόλης.

Πολλοί από αυτούς κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες των θυμάτων των πρόσφατων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσαν στο Reuters τηλεφωνικώς οι αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη που συνορεύει με την Ιορδανία.


Μεγάλη διαδήλωση γυναικών κατά του Άσαντ στην Μπανιάς

Περισσότερες από 1.000 γυναίκες πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Συρίας, Μπανιάς, σε μία αποκλειστικά γυναικεία πορεία υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση.

«Όχι Σουνίτες, όχι Αλεβίτες. Ελευθερία είναι αυτό που θέλουμε όλοι», φώναζαν οι γυναίκες, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο στην πόλη αυτή, όπου σημειώνονται εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους σουνίτες κατοίκους-την πλειοψηφία- και τους αλεβίτες.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να αποφυλακίσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει την διεξαγωγή των ειρηνικών διαδηλώσεων για να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά θα διακινδυνεύσει εντονότερες διαμαρτυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.