Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος από την τρομοκρατία είναι «εκπληκτικό» και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοστίζει κάθε μήνα δισ. δολάρια, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Τρομοκρατίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Χαρντίπ Σινχ Πούρι.
Ο Πούρι εγκαινίασε σήμερα τις τριήμερες εργασίες της Επιτροπής στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στις οποίες έχουν κληθεί περίπου 100 εκπρόσωποι οργανισμών. «Ομάδες εργασίας» θα εξετάσουν τις πολιτικές για την πρόβλεψη, τις παγκόσμιες και ολοκληρωμένες στρατηγικές, καθώς και την εφαρμογή των νόμων και του ποινικού δικαίου στην πρόληψη της τρομοκρατίας.
«Η ανικανότητα του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε μία Σύμβαση κατά της Διεθνούς Τρομοκρατίας, την ώρα που η μάστιγα τούτη μας απειλεί ανά πάσα στιγμή, παραμένει ένα μέγα κενό στο νομικό οπλοστάσιο» κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο Πούρι.
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του, που στους κόλπους της επιτροπής υπάρχει «μία πλειοψηφία κρατών που πρόσφατα έχει δείξει ευελιξία και μία επιθυμία για πρόοδο», ενώ άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει πως είναι «σημαντικό τα χρησιμοποιούμενα από τα κράτη μέσα να είναι σύμφωνα προς τους νόμους για τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως και με τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες».
Η αξιολόγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική ως προς το σημείο αυτό. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ ανακοίνωσε τους τρεις άξονες του έργου που επιτέλεσε ο Οργανισμός του οποίου προΐσταται: ενίσχυση του διεθνούς νομοθετικού πλαισίου, δράση κατά των αιτίων της τρομοκρατίας, και προστασία των θεμελιωδών αρχών.
«Η προσήλωσή μας στην πρωτοκαθεδρία του δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατέχει εδώ μία καθοριστική θέση», υπενθυμίζει ο Γιάγκλαντ, καθ’ ήν στιγμή το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει σε αναφορά του τις «μυστικές φυλακές της CIA» και τις «παράνομες μεταφορές με αεροσκάφη» υπόπτων για τρομοκρατία στο ευρωπαϊκό έδαφος έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Σε άλλη έκθεση, του ελβετού βουλευτή Ντικ Μάρτι, επικρίνονται οι ανθρώπινες συνέπειες της πρακτικής των καταλόγων των προγραφών υποτιθέμενων τρομοκρατών που καταρτίζει ο ΟΗΕ.
Ο ίδιος ο Πούρι τονίζει πως δεν υφίσταται καμία «αμφιταλάντευση όσον αφορά τη βούλησή μας να συνδέσουμε σταθερά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Επιτροπή κατά της Τρομοκρατίας, που αριθμεί 15 μέλη, είχε δημιουργηθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.