Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Σφοδρές συμπλοκές στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Την επίμαχη απόφαση με την οποία απαγορεύτηκε σε ορισμένους ανεξάρτητους Κούρδους υποψήφιους να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας ανέλαβε να επανεξετάσει, χθες, δύο ημέρες μετά τη λήψη της, το Ανώτατο Εκλογοδικείο στην Αγκυρα.

Οι υποψήφιοι στις γενικές εκλογές της 12ης Ιουνίου κατέθεσαν προσφυγές, αφού το εκλογοδικείο απέρριψε επτά υποψηφιότητες Κούρδων, προσκείμενων στο Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, BPD, εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, η απόφαση επρόκειτο να αναθεωρηθεί για κάποιους μεταξύ των επτά. Η πρώτη, η οποία έσπευσε να καταθέσει προσφυγή, ήταν η Γκιουλτάν Κισανάκ, ήδη μέλος της απερχόμενης Βουλής.

Επίσης, μεταξύ των υποψηφίων που απορρίφθηκαν, είναι η Λεϊλά Ζάνα, η οποία παρέμεινε έγκλειστη για δέκα χρόνια στις τουρκικές φυλακές λόγω της δράσης της υπέρ της κουρδικής εξέγερσης. Tο BDP, η κύρια παράταξη της τουρκικής πολιτικής σκηνής, που εκπροσωπεί άτυπα την κουρδική μειονότητα, απείλησε στη συνέχεια να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Στο έλεος των αγεφύρωτων διαφορών, η νοτιοανατολική Τουρκία βιώνει ακόμη συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας

Η απόρριψη της υποψηφιότητας των επτά, αλλά και άλλων πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, πυροδότησε σφοδρές συμπλοκές στο Ντιγιαρμπακίρ και άλλες περιοχές στον Νότο. Στην Κωνσταντινούπολη επίσης Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η ιατροδικαστική έκθεση μετά τη νεκροψία ενός Κούρδου διαδηλωτή, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση κατά της απόφασης του εκλογοδικείου, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από σφαίρα. Ο Ιμπραΐμ Ορούτς, 26 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που εισήλθε από το αριστερό του μπράτσο, το διαπέρασε, χτύπησε τον κορμό και εξήλθε από το στήθος, ανέφερε η νεκροψία, χωρίς να διευκρινίσει εάν η σφαίρα ήταν της αστυνομίας.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν αρχικά με πλαστικές σφαίρες και έπειτα με πραγματικές. Στις συγκρούσεις Κούρδων μαχητών με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Κούρδοι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_22/04/2011_439891

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.