Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αδύναμος και για τη Συρία ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καταδίκασε την αιματηρή καταστολή – Το καθεστώς κρατά τα ηνία

Reuters, A.P., AFP


ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Με τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις και με την πικρή χαρά για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την αιματηρή καταστολή την Τετάρτη, το συριακό καθεστώς συνέχισε χθες να κρατά τα ηνία παρά την εξέγερση που εδώ και έξι εβδομάδες συγκλονίζει τη χώρα. Στην ομοβροντία των μέτρων καταστολής περιλαμβάνονται οι μαζικές συλλήψεις, καθώς στελέχη του καθεστώτος γυρίζουν τη χώρα με λίστες στα χέρια, αλλά και το κλείσιμο του γραφείου του αραβικού καναλιού Αλ Τζαζίρα στη Δαμασκό, προκειμένου να ανακτήσουν τα κρατικά μέσα το μονοπώλιο της ενημέρωσης.

Παράλληλα η κολοσσιαία κινητοποίηση για τη συντριβή της αντίστασης στη μικρή πόλη Ντεράα συνεχίζεται, με το κέντρο της πόλης να παραμένει νεκρή ζώνη και τα κυβερνητικά πολυβόλα να ακούγονται αδιάκοπα, ενώ καταφθάνουν ενισχύσεις. Αυτόπτης μάρτυρας που έφυγε από την Ντεράα με προορισμό τη Δαμασκό δήλωσε ότι προς την αντίθετη κατεύθυνση κινούνταν βαρέα οχήματα που μετέφεραν τεθωρακισμένα.

Αλλοι αυτόπτες σημείωσαν, όμως, ότι κάποιοι στρατιώτες στα σημεία ελέγχου αφήνουν, παρατύπως, τους πολίτες της Ντεράα να μετακινηθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν προμήθειες (το νερό, το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο στην πόλη είναι κομμένα εδώ και εβδομάδες) και δεν εκτελούν εντολές για συλλήψεις. Τουλάχιστον πέντε αξιωματικοί του στρατού φέρονται να έχουν περάσει στην πλευρά των διαδηλωτών.

Παράλληλα, περίπου 200 μέλη του κόμματος Μπάαθ στις εξεγερμένες νότιες επαρχίες κατέθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες. Η κίνηση, αδιανόητη μέχρι προ ολίγων εβδομάδων, έχει πάνω από όλα συμβολική σημασία, αφού το κυβερνών κόμμα μετράει πάνω από 1.000.000 μέλη. Αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα παραιτηθέντα μέλη ήταν χαμηλόβαθμα και προέρχονταν από τη νότια πόλη Ινκιχίλ. Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε μια ακόμη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χωρίς έκδοση ανακοινωθέντος. Δεκαπέντε ημέρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας στάθηκε ανίκανο να καταλήξει σε κοινή θέση για την καταδίκη της καταστολής στην Υεμένη, παρόμοιο ήταν το αποτέλεσμα και της συνεδρίασης με αντικείμενο τη Συρία. Στις δυνάμεις που αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα στη Συρία «απειλή για τη διεθνή ειρήνη» περιλαμβάνεται η Ρωσία, η Κίνα και ο Λίβανος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, παρ’ όλα αυτά, το συριακό καθεστώς να «ερευνήσει με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τις ακρότητες που οδήγησαν σε απώλειες ζωών». Οι συριακές οργανώσεις όμως καταγγέλλουν ότι οι «ακρότητες» συνεχίζονται, και ότι οι θάνατοι από την καταστολή δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά στην καθημερινή πραγματικότητα. «Το καθεστώς συνεχίζει με ατιμωρησία την οργανωμένη εκστρατεία δολοφονίας του λαού του. Ο βομβαρδισμός της Ντεράα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαβασία, της οποίας ο ιδρυτής, Μοχάναντ αλ Χασάνι βρίσκεται στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.