Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Υεμένη: συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος βίας



AFP, A.P., Reuters

ΣΑΝΑΑ. Νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων προανήγγειλε χθες η αντιπολίτευση της Υεμένης, καθώς ο πρώτος κύκλος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσώπων του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σαλέχ και των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου για τη Συνεργασία στον Κόλπο του Περσικού κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο κ. Σαλέχ εμφανίζεται να επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε «ασφαλή» χέρια, κάτι που έμμεσα αποδέχονται οι ηγέτες του Συμβουλίου για τη Συνεργασία στον Κόλπο, όχι όμως και η αντιπολίτευση της Υεμένης. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση για την εξέγερση στην Υεμένη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια μικρή μειοψηφία κρατών απέρριψε γραπτή δήλωση που είχαν συντάξει οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας και του Λιβάνου.

Ο ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, Μοχάμεντ Αμπού Λαχούμ, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης αμνηστίας στον πρόεδρο Σαλέχ σε περίπτωση που τελικά παραιτηθεί. Ο κ. Λαχούμ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι όσοι εμπλέκονται στην αιματοχυσία των τελευταίων εβδομάδων πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Το κεντρώο κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Λαχούμ δημιουργήθηκε την περασμένη μόλις εβδομάδα από μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Ο φαύλος κύκλος της βίας συνεχίστηκε και χθες στην πλέον υποβαθμισμένη χώρα του αραβικού κόσμου με τον απολογισμό των νεκρών στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων του καθεστώτος Σαλέχ να ξεπερνούν τους δέκα. Ενας διαδηλωτής έπεσε νεκρός και οκτώ τραυματίστηκαν χθες, όταν ομάδα ένοπλων μοτοσικλετιστών άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που διαδήλωνε κατά του Σαλέχ στην πόλη Χοντέιντα. Στο λιμάνι της Αντεν, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ταραχών στο κέντρο της πόλης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στην πρωτεύουσα Σανάα. Συνολικά, 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ταραχών στην Υεμένη.

Στο μεταξύ και ενώ το Κουβέιτ απέλασε χθες Ιρανούς διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν την Τεχεράνη να αναθεωρήσει την περιφερειακή της πολιτική. «Το Ιράν οφείλει να σεβαστεί την ενότητα, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα των υπόλοιπων κρατών του Κόλπου», τόνισε ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν. Ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ, σεΐχης Μοχάμεντ Σαμπάχ αλ Σαλέμ αλ Σαμπάχ, επιβεβαίωσε την απέλαση των Ιρανών διπλωματών αρκούμενος να δηλώσει: «Τους πετάξαμε έξω με τις κλωτσιές». Το Κουβέιτ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των διπλωματών που απελάθηκαν ούτε τον αριθμό τους.

Τέλος, η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναβάλει την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα σύνοδο κορυφής στη Βαγδάτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για «τιμωρία» της χώρας για τη στάση υπέρ των σιιτών που τήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Μπαχρέιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.