Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Γαλλοτουρκική αντιπαράθεση για τη Λιβύη




Η Άγκυρα βρίσκεται επί μακρόν σε διαφωνία με το Παρίσι σχετικά με την άποψή του πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ. Τώρα, η σύγκρουση στη Λιβύη το μόνο που έχει καταφέρει είναι να επιδεινώσει τις εντάσεις. Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει στρατιωτική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ούλα Χολμ, από το Δανέζικο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών, η Γαλλία ήθελε να ενεργήσει γρήγορα στη Λιβύη καθώς είχε επικριθεί για την αργή απόκρισή της σε Τυνησία και Αίγυπτο.

"Η Γαλλία επιθυμεί να εκπροσωπηθεί ως χώρα η οποία γνωρίζει το νότο. Ο Σαρκοζί ήθελε να ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε σχέση με τη Λιβύη, ώστε να ξεχαστεί τι είχε συμβεί στην Τυνησία", ανέφερε η Χολμ στους SETimes.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι σκέφτεται περισσότερο τα αποθέματα πετρελαίου στη Λιβύη από τις ανθρωπιστικές πτυχές της. "Ελπίζω πως όσοι έχουν μάτια μόνο για το πετρέλαιο, τα χρυσορυχεία και τους υπόγειους θησαυρούς όταν κοιτούν προς αυτή την κατεύθυνση να βλέπουν την περιοχή μέσω της συνείδησής τους, από τούδε και στο εξής", ανέφερε ο Ερντογάν.

Ειδικοί έχουν αναφέρει πως η ρητορεία του Ερντογάν για τη Δυτική επέμβαση στη Λιβύη έχει στόχο τόσο να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας ως παγκόσμιο παράγοντα όσο και να ελκύσει την εγχώρια βάση του κόμματός του εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου.

Λίγο πριν την έναρξη της επιχείρησης στη Λιβύη, η Γαλλία επέλεξε να μην προσκαλέσει την Τουρκία σε σύνοδο στο Παρίσι. Μετά τη σύνοδο, Τούρκοι ηγέτες κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι προσπαθεί να διαχειριστεί με το 'έτσι θέλω' τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

"Η Γαλλία χειριζόταν την όλη κατάσταση και τη μονοπωλούσε. Ήταν ενάντια στη συμπεριφορά ότι η Τουρκία έχει εναντιωθεί", εξήγησε ο Γκαν Κουτ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπογαζιτσί.

Αμφότερες Τουρκία και Γαλλία ελπίζουν να αποτελέσουν περιφερειακές δυνάμεις στη Βόρειο Αφρική. Η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μεταξύ των ισχυρών και σημαινόντων χωρών διεθνώς, ενώ η Γαλλία θέλει να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας στην περιοχή της Μεσογείου.

Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία αντικατέστησαν τους Οθωμανούς ως αποικιοκρατικές δυνάμεις στη Βόρειο Αφρική. Η Χολμ εξήγησε ότι λόγω του αποικιακού παρελθόντος της, η Γαλλία θεωρεί την περιοχή μέρος του πεδίου επιρροής της. Αν και η Λιβύη δεν αποτέλεσε ποτέ Γαλλική αποικία, η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο σύνολο της περιοχής.

"Η Γαλλία έχει εξαιρετικά στενή σχέση με τη Βόρειο Αφρική λόγω του αποικιακού παρελθόντος της. Η Γαλλία έχει στενές σχέσεις με την εξευρωπαϊσμένη ελίτ, ειδικά σε Μαρόκο και Τυνησία. Πολλοί άνθρωποι από αυτές της χώρες έχουν λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Γαλλία", ανέφερε η Χολμ.

Ο Κουτ δεν πιστεύει πως τα τουρκικά και γαλλικά συμφέροντα στη Βόρειο Αφρική είναι συγκρουόμενα και ανέφερε ότι η Τουρκία αντιδρά απλά στην απόφαση του Σαρκοζί να αποκλείσει τη χώρα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

"Ξαφνικά, η Τουρκία βρέθηκε στην άκρη και περιθωριοποιήθηκε από τη Γαλλία", ανέφερε. "Διαφορετικά, η Τουρκία δεν έχει διαφωνίες με τη Γαλλία [σχετικά με τη Λιβύη]".

ΠΗΓΗ: SETIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.