Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Γαλλία: Διάλογο με τα ισλαμιστικά κινήματα προτείνει ο Αλέν Ζιπέ



Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, πρότεινε σήμερα για πρώτη φορά διάλογο με τα ισλαμιστικά κινήματα του αραβικού κόσμου μόλις εφαρμόσουν δημοκρατικούς κανόνες και αποκηρύξουν τη βία.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες με όλους όσοι σέβονται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού και φυσικά τη θεμελιώδη αρχή της άρνησης κάθε είδους βίας», είπε μιλώντας στο συνέδριο για την «Αραβική άνοιξη» που οργάνωσε το υπουργείο στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, στο Παρίσι.

«Ο διάλογος αυτός επιθυμώ να ξεκινήσει χωρίς μπερδέματα με τα ισλαμικά ρεύματα μόλις γίνουν σεβαστές οι αρχές που προανέφερα, οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού», πρόσθεσε.

Διπλωματική πηγή είπε ότι αυτή η θέση του Ζιπέ, ο οποίος ήθελε να αναφερθεί σε «ισλαμιστικά» και όχι «ισλαμικά» ρεύματα, είναι κάτι το εντελώς καινούριο για την πολιτική που ακολουθούσε έως τώρα η Γαλλία απέναντι στον αραβικό κόσμο. «Η Γαλλία είναι ανοιχτή για διάλογο με όλους» όσοι ακολουθούν τους δημοκρατικούς κανόνες στις χώρες όπου σημειώθηκαν εξεγέρσεις, διευκρίνισε ο διπλωμάτης αυτός.

Απαντώντας στους Αιγύπτιους και τους Τυνήσιους, τα μέλη του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, που δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές θα «εκπλήξουν» τη Δύση με τη δημοκρατική στάση τους ο Ζιπέ απάντησε: «Τολμήστε το!».

«Εκπλήξτε μας, αυτό ζητώ. Και εμείς επίσης θα σας εκπλήξουμε. Επειδή δεν έχουμε κατ' ουδένα τρόπο τη διάθεση να στιγματίσουμε το μουσουλμανικό κόσμο ή τη μουσουλμανική θρησκεία αλλά αντιθέτως να κάνουμε διάλογο. Θα σας κάνω μια πρόταση: ας μιλήσουμε μαζί για την εκκοσμίκευση. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος», είπε.

Λίγο νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Μπεν Σάλεμ, μέλος του τυνησιακού κόμματος Ενάχντα, είπε ότι το κίνημά του ζήτησε στις προσεχείς εκλογές να υπάρχει ίση αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια.

«Θα σας εκπλήξουμε. Τασσόμαστε υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της δημόσιας και ιδιωτικής ελευθερίας. Όλες οι ισλαμικές οικογένειες έχουν πειστεί πλέον να δεχτούν τη δημοκρατία», διαβεβαίωσε ο Μπεν Σάλεμ.

Ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Αφαν, που δήλωσε «Αδελφός Μουσουλμάνος» και μέλος του αιγυπτιακού Ενάχντα, εκτίμησε από την πλευρά του ότι δεν γίνεται να υπάρξει δημοκρατικό πολιτικό σύστημα χωρίς τη συμμετοχή των ισλαμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.