Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Συρία: Σε ετοιμότητα για σύγκρουση οι δυνάμεις ασφαλείας


Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Συριακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους λόφους που βρίσκονται γύρω από την Μπανιάς, προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση στην παραλιακή αυτή πόλη για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης σε αυτήν, δήλωσε επικεφαλής των διαδηλωτών.

"Δυνάμεις με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν σήμερα στους λόφους. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν από τη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στη Μπανιάς τη νύχτα», διευκρίνισε ο Άνας αλ Σάγρι σε δηλώσεις που έκανε στο Ρόιτερς από τη Μπανιάς.


«Αναμένουμε επίθεση από στιγμή σε στιγμή. Θα τους υποδεχθούμε στις εισόδους (της πόλης) με γυμνά στήθη», προσέθεσε.

"Ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος» φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη.

«Τα αιτήματά μας είναι ειρηνικά. Αν μας σκοτώσουν, οι ψυχές μας θα αναστηθούν από τους τάφους μας και θα ζητούν ελευθερία» δήλωσε ένας ιεροκήρυκας στην πόλη, μιλώντας σε 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον ακτιβιστή.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία, όπως και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

«Οι χώρες μέλη (της ΕΕ) θα πραγματοποιήσουν σύνοδο τις προσεχείς ημέρες, ή ώρες, για να συζητήσουν για πιθανή δράση για τη Συρία», σημείωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Ρέι, μιλώντας εκ μέρους της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει επίσης επιπρόσθετες «στοχευμένες κυρώσεις» σε απάντηση στη συχνή χρήση βίας από το συριακό καθεστώς κατά των διαδηλωτών.

Το Σάββατο η Άστον εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη χρήση βίας κατά των Σύριων διαδηλωτών, λέγοντας ότι οι θάνατοι διαδηλωτών είναι κάτι το «φοβερό και μη αποδεκτό» και ζητώντας από τις αρχές να σταματήσουν αμέσως τη βία.

Ο συριακός στρατός απέστειλε σήμερα ενισχύσεις στη Ντεράα, την πόλη που έχει αποτελέσει το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος στη νότια Συρία, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των κατοίκων και ενός τεμένους, σύμφωνα με υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες εισήλθαν στην πόλη αυτή ισχυρές δυνάμεις του στρατού για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης. Από τις χθεσινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ενώ από τις 15 Μαρτίου που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης έχουν σκοτωθεί περίπου 390 άνθρωποι στη χώρα.

Έκκληση Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στη Συρία


Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Συρία, δήλωσε σύμβουλος του Ερντογάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είχαν τηλεφωνική συνομιλία και μπορείτε να φανταστείτε για ποια θέματα μίλησαν», σημείωσε ο σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη Συρία ήταν το πρώτο θέμα από αυτά που έθιξαν οι δύο ηγέτες.

Η Άγκυρα εξέφρασε εξάλλου το Σάββατο «βαθιά ανησυχία» για τα γεγονότα στη Συρία και ζήτησε από τις συριακές αρχές να συνεχίσουν «με αποφασιστικότητα» τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα η Δανία και η Φινλανδία ενίσχυσαν σήμερα τις ταξιδιωτικές οδηγίες που είχαν εκδώσει προηγουμένως και κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη χώρα.

Οι δύο χώρες είχαν ήδη εκδώσει οδηγίες προς τους πολίτες των χωρών τους να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και διάφορες πόλεις στις οποίες γίνονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ντεράα, στη νότια Συρία, και αν ήταν δυνατό να εξέταζαν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Συρία.

Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν κι αυτές εκδώσει παρόμοιες οδηγίες τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής συστήσει στους πολίτες τους την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.