Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τουρκικός Τύπος

ZAMAN

Τουρκία – Καναδάς/ Αρμενική γενοκτονία


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, καταδικάζει τη δήλωση του πρωθυπουργού του Καναδά Stephen Harper για τα «γεγονότα του 1915». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Καναδός πρωθυπουργός «εξέφρασε μια κρίση, που βασίζεται σε μονόπλευρη πληροφόρηση, την οποία χαρακτηρίζουμε λανθασμένη και άδικη». Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι «από το προηγούμενο έτος η Τουρκία έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τον Καναδά» και ότι «η δήλωση του καναδού πρωθυπουργού, που βασίζεται σε στενόμυαλους υπολογισμούς… επέφερε πλήγμα στις προσπάθειες αυτές».

Sabah

Εξαγγελία σχεδίου διάνοιξης διώρυγας


Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, εξήγγειλε σχέδιο διάνοιξης διώρυγας, παράλληλης με το Βόσπορο στην ευρωπαϊκή Τουρκία, που θα ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με την Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά). Η διώρυγα θα έχει μήκος περίπου 45 με 50 χλμ, πλάτος 145-150 μέτρα, βάθος 25 μέτρα και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιβαρυμένης ναυσιπλοΐας του Βοσπόρου. Η ολοκλήρωση του σχεδίου θα μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νησί ενώ θα κατασκευασθεί και ένα νέο, τρίτο αεροδρόμιο. Το σύνολο του τουρκικού Τύπου φιλοξενεί πρωτοσέλιδα την εξαγγελία του τούρκου πρωθυπουργού. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2023 και ο Τύπος κάνει λόγο για «δεύτερα Στενά».


NTV
Τουρκία: Τέλος στην πώληση αζερικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Κορυφαίος τούρκος αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι η Τουρκία θα σταματήσει την πώληση αζερικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Τουρκία προμηθεύει την Ελλάδα ετησίως με 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία όμως θα χρησιμοποιεί στο εξής για τις αυξημένες εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της. Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία BOTAŞ, θα διατηρήσει το δικαίωμα να εξάγει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθεύεται την ίδια ποσότητα απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν.


Anadolu Ajansi


Αναχαιτίσεις στο Αιγαίο

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν την περασμένη Δευτέρα δύο φορές, αντίστοιχα τουρκικά πάνω από το Αιγαίο. Αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «ελληνικά F-16 και Μ-2000 αναχαίτισαν τουρκικά F-16 που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική πτήση σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο δύο φορές, βόρεια του ελληνικού νησιού του Αγίου Ευστρατίου και νότια της Χίου. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Τανάγρας».

Cumhuriyet

Αποχώρηση Ελλάδας από Διεθνείς Αγώνες στην Άγκυρα

Η Ελλάδα αποχώρησε από τους Διεθνείς Αγώνες Παίδων που διεξάγονται στην Άγκυρα λόγω συμμετοχής σε αυτούς της «ΤΔΒΚ». Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια τέτοια κακοπροαίρετη και λυπηρή συμπεριφορά που καθιστά τα παιδιά εργαλεία της πολιτικής» προσθέτοντας ότι «οι διοργανωτές απέρριψαν την απαίτηση της Ελλάδας να εξαιρεθούν οι Τ/Κ από τους αγώνες». Τέλος, χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Ελλάδας ως ένα πλήγμα ενάντια στην παγκόσμια ειρήνη και φιλία.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, η ελληνική ομάδα αποσύρθηκε ήδη από την πρώτη μέρα των αγώνων που διοργανώνονται από το Δήμο Αγκύρας και τη Γενική Διεύθυνση Νεότητας και Αθλητισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της τουρκικής εθνικής επετείου της 23ης Απριλίου.


Anadolu Ajansi

Τουρκία- ΕΕ


Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η επιμονή της ΕΕ να απαιτεί θεωρήσεις εισόδου από τους τούρκους πολίτες, που δεν έχει νομικά ή ηθικά ερείσματα καταδεικνύει ότι ο άξονας αξιών της ΕΕ αλλάζει. Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι ορισμένοι κύκλοι που θέλουν να θέσουν προσκόμματα στη δυναμική της Τουρκίας άρχισαν συζητήσεις ισχυριζόμενοι ότι η Τουρκία αλλάζει άξονα. Τόνισε «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες κανενός άξονα ή να αποδείξουμε ο,τιδήποτε σε οποιονδήποτε. Στην πραγματικότητα ο άξονας αξιών της ΕΕ μετατοπίζεται εξαιτίας της αποτυχίας της να τηρήσει τις υποσχέσεις της και την επιμονή της να διατηρεί το καθεστώς θεώρησης εισόδου που δεν έχει πλέον ηθικά και νομικά ερείσματα.

Επιπλέον, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι μια χώρα δεν μπορεί να έχει ισχυρή εξωτερική πολιτική αν δεν διαθέτει ισχυρές στρατηγικές στο εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό τις μεταφορές και την ενέργεια. Τέλος, προσέθεσε ότι η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες βοήθησε την Τουρκία να μεγεθύνει την ένταση του εμπορίου με αυτές τις χώρες.

Hürriyet

Μαθήματα από την είδηση σχετικά με τον Πάγκαλο

Τα λόγια του αντιπροέδρου της Ελλάδας του κ Πάγκαλου: «όταν δουλεύανε οι Τούρκοι εμείς τεμπελιάσαμε και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτού», ήταν αποκλειστική είδηση του Σεφά Καπλάν. Τα λόγια του Πάγκαλου δόθηκαν με τον τίτλο: «ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας». Το δημοσίευμα βγήκε στις 18 Απριλίου με αυτόν τον τίτλο στους αναγνώστες της Χουριέτ και προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Ελλάδα. Λόγω των επικρίσεων, ο Πάγκαλος υποστήριξε ότι δεν τα είπε τα λόγια αυτά. Όμως όταν αποκαλύφθηκαν οι καταγραφές αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Όπως στην Τουρκία έτσι και στην Ελλάδα οι πολιτικοί όταν βλέπουν ότι τα λόγια τους προκαλούν αντίδραση επιλέγουν να λένε μόνο εγώ δεν το είπα έτσι. Αυτή είναι μια τυπική πολιτική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.