Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τον Καντάφι για χρήση βομβών διασποράς


Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη ότι έκαναν χρήση βομβών διασποράς στη Μιζουράτα.


Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί κατηγόρησαν σήμερα τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι ότι έκαναν χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες από αμάχους ζώνες στην πόλη της δυτικής Λιβύης, Μιζουράτα, όπου 8 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι αντικαθεστωτικοί κατήγγειλαν ότι η χρήση των βομβών αυτών, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από πέρυσι με διεθνή σύμβαση, έγινε χθες το βράδυ στη Μιζουράτα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί η πληροφορία αυτή, αλλά η αμερικανική εφημερίδα NY Times δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες με θραύσματα βομβών διασποράς που βρέθηκαν στη Μιζουράτα.

Οι βόμβες αυτές είχαν κατασκευαστεί στην Ισπανία το 2007, ένα χρόνο προτού η χώρα αυτή υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση τους, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Παράλληλα σύμφωνα με γιατρούς στη Βεγγάζη, προπύργιο των λίβυων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι επικοινώνησαν με συναδέλφους τους στη Μιζουράτα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σημερινές συγκρούσεις στην πόλη αυτή.

Εξάλλου ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε με πλοίο από το λιμάνι της Μιζουράτα σχεδόν 1.200 μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η κρίση στη Λιβύη πριν από δύο μήνες. «Τώρα μεταφέρονται στη Βεγγάζη», προσθέτει ο OIM σε ανακοίνωσή του.

Σφοδρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν απόψε μεταξύ των λίβυων αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Οι μάχες άρχισαν να εντείνονται στο κέντρο της παραλιακής αυτής πόλης λίγο πριν βραδιάσει, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οβίδες ερρίφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στη λεωφόρο Τρίπολης, που είναι η κύρια αρτηρία που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη. «Θέλουμε το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει επίθεση στη λεωφόρο Τρίπολης, δεν υπάρχουν άμαχοι εδώ», δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός που κατονομάστηκε μόνον ως «Μοχάμεντ αλ Μιζουράτα».

Κάποιοι αντικαθεστωτικοί σημείωσαν ότι φοβούνται πως θα ακολουθήσει μια νύχτα μαζικών βομβαρδισμών στην τρίτη σε μέγεθος αυτή πόλη της χώρας, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της.

"Χθες τη νύχτα έπεφταν βροχή οι οβίδες», δήλωσε παράλληλα ο Χάζαμ Αμπού Ζέιντ, κάτοικος της Μιζουράτα που πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί την πόλη του.

"Ο Καντάφι προσπάθησε να ξαναπάρει τον έλεγχο του λιμανιού. Αν καταλάβει το λιμάνι όλα θα έχουν τελειώσει», δήλωσε επίσης ο Μοχάμεντ αλ Ουακόχι, ένας άλλος κάτοικος της πόλης, ο οποίος έχει καταφύγει μαζί με επτά οικογένειες σε σπίτι κοντά στο λιμάνι.

Το λιμάνι της Μιζουράτα, το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην πολιορκημένη πόλη, επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών, φαρμάκων και όπλων για τους κατοίκους της και τους αντικαθεστωτικούς που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.


Συνεχίζονται οι νατοϊκές επιθέσεις στη Λιβύη

Πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη λιβυκή πόλη Αλ Αζιζίγια για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

"Η πόλη της Αλ Αζαζίγια δέχτηκε πριν από λίγο επίθεση των σταυροφόρων αποικιοκρατών και βομβαρδίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», μετέδωσε το κανάλι Αλ Τζαμαχιρίγια.


Την Σύρτη βομβάρδισαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, τα νατοϊκά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην Σύρτη της Λιβύης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

"Η πόλη της Σύρτης πριν από λίγο έγινε αντικείμενο βομβαρδισμού της σταυροφορικής εποικιστικής επιθετικότητας» ανέφερε το κανάλι Al Jamahiriya.

Δεν διευκρινίστηκε πότε ακριβώς σημειώθηκαν οι βομβαρδισμοί.


Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες στην Μιζουράτα

Εν τω μεταξύ, οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το πρωί επίθεση με ρουκέτες στην πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, δήλωσε γιατρός στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο γιατρός είπε ότι επτά ακόμα άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων πολιτών, τραυματίστηκαν από την επίθεση. Κάτοικοι είπαν στο αλ Τζαζίρα ότι περίπου 120 ρουκέτες έπληξαν την πόλη την Παρασκευή το πρωί.

Οι ρουκέτες στοίχισαν την ζωή αρκετών ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν σε ουρά όπου μοιραζόταν ψωμί στην πόλη Μιζουράτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία. Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ντονατέλα Ροβέρα, μιλώντας από την Κασράχμαντ στο Ρόιτερς έκανε λόγο για 16 νεκρούς.

"Υπάρχουν αρκετοί νεκροί στην ουρά για το ψωμί» δήλωσε η ερευνήτρια, προσθέτοντας ότι ένας οδηγός σκοτώθηκε μέσα στο όχημά του όταν έπεσε μία ρουκέτα.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και οι περιοχές όπου υπάρχει ελπίδα να βρουν λίγη ασφάλεια γίνονται λιγότερες παρά περισσότερες» πρόσθεσε. «Γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο και πραγματικά δεν έχουν να πάνε σε κάποιο ασφαλές μέρος» σημείωσε.

Ξέσπασμα της Αϊσά Καντάφι υπέρ του πατέρα της

Η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αϊσά, δήλωσε ότι το να ζητείται από τον πατέρα της να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως επιμένει η διεθνής κοινότητα, είναι «μια προσβολή προς όλους του Λίβυους».

«Το να μιλούν για την αποχώρηση του Καντάφι αποτελεί μια ταπείνωση για όλους τους Λίβυους», τόνισε η ίδια από την κατοικία του πατέρα της στην Τρίπολη, ενώπιον εκατοντάδων νεαρών υποστηρικτών του καθεστώτος.

«Θέλετε να σκοτώσετε τον πατέρα μου με την πρόφαση ότι προστατεύετε τους αμάχους. Ποιοί είναι αυτοί οι άμαχοι; Είναι εκείνοι που διαθέτουν αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και RPG;», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η Αϊσά Καντάφι είναι καθηγήτρια του Δικαίου και μέλος της νομικής ομάδας που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσέιν.

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.