Ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντήλα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί», σύμφωνα με το συνδικάτο των αστυνομικών.
Ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντήλα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο (μπούρκα ή νικάμπ) σε δημόσιους χώρους και τίθεται από σήμερα σε ισχύ στη Γαλλία, «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί» και «η εφαρμογή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου των Αστυνομικών Μανιέλ Ρου στο Radio France International.
Από δω και στο εξής απαγορεύεται να κρύβεται το πρόσωπο με μουσουλμανικό ένδυμα στους δημόσιους χώρους, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα. Το αδίκημα επισύρει ποινή επιβολής προστίμου μέχρι 150 ευρώ και υποχρέωσης παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων διαπαιδαγώγησης του πολίτη.
Όταν οι αστυνομικοί θα συναντούν μία γυναίκα που θα φορά τέτοιο ένδυμα, καλούνται «να της εξηγήσουν, να της κάνουν μάθημα...θα προσπαθήσουν να την πείσουν», εξήγησε ο Μανιέλ Ρου.
Αλλά, εάν η γυναίκα αρνηθεί, «τότε τα πράγματα θα περιπλακούν. Δεν έχουμε δικαίωμα πειθαναγκασμού, η εγκύκλιος (του υπουργού Εσωτερικών Κλοντ) Γκεάν μάς λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε χρήση βίας, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε», είπε.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «μία απλή παρέμβαση της αστυνομίας κατά περιοχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα. Ούτε τολμώ να φανταστώ (τι θα γίνει ) όταν θα στραφούμε προς μία γυναίκα με μαντήλα...σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον με άνδρες πολύ υπερήφανους και αστυνομικούς που θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα και δεν θα μπορούν να κάνουν πίσω».
Όμως, η εγκύκλιος «δεν προβλέπει τίποτε για το χειρότερο σενάριο, που είναι το τελευταίο άρθρο του νόμου και προβλέπει κυρώσεις για εκείνους που αναγκάζουν τις γυναίκες να καλυφθούν», είπε προσθέτοντας ότι η πραγματική δυσκολία βρίσκεται σε αυτό το θέμα, καθώς αυτό το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.
Ο νόμος ορίζει ότι τα άτομα που επιβάλλουν σε μία γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της σε δημόσιους χώρους απειλούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους και καταβολή προστίμου μέχρι 30.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται (ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ) όταν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.