Αντίστροφη μέτρηση για τον Λίβυο συνταγματάρχη μετά την αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών
A.P., Reuters, AFP
ΤΡΙΠΟΛΗ. Κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για τα σχέδια και τις δυνατότητες του καθεστώτος Καντάφι αναμένεται να προσφέρει στη Δύση ο αυτομολήσας υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία. Ενώ στο στρατιωτικό επίπεδο οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση, πολιτικά υπέστησαν ακόμη μία ήττα, μετά την αυτομόληση χθες και δεύτερου κυβερνητικού στελέχους, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αλί Αμπντέλ Σαλάμ αλ Τρεκί.
Ο Αλ Τρεκί ήταν ένας από τους αξιωματούχους που είχαν διοριστεί ως αντιπρόσωποι της Λιβύης στον ΟΗΕ, μετά το κύμα παραιτήσεων στις αρχές της εξέγερσης. Επιστολή που δημοσίευσε χθες σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι δεν θα αποδεχθεί ούτε αυτή τη θέση ούτε καμία άλλη. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας να πέσει σε άγνωστη μοίρα», είπε. «Είναι δικαίωμα του έθνους μας να ζήσει με ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία». Ως χθες επικρατούσαν αμφιβολίες για τους λόγους για τους οποίους ο Αλ Τρεκί δεν είχε δεχθεί τη θέση του αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αλλά η επιστολή ξεκαθάρισε το τοπίο. Κορυφαία σημασία, ως δείγμα προϊούσης εσωτερικής κατάρρευσης, αποδίδουν οι γνωρίζοντες στην αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών Κούσα. «Ο Κούσα είναι πυλώνας του καθεστώτος Καντάφι από τη δεκαετία του '70. Το ότι έφυγε σημαίνει ότι ξέρει πως το τέλος του Καντάφι πλησιάζει και ήθελε να πηδήξει από το σκάφος που βυθίζεται», εκτίμησε ο Αμπντέλ Μονεΐμ αλ Χουνί, ο πρώην εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι αναμένει και άλλες παραιτήσεις στελεχών του καθεστώτος.
Ο Κούσα ήταν τόσο στενά συνδεδεμένος με μερικές από τις απεχθέστερες πτυχές του λιβυκού καθεστώτος, που εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στις τάξεις τους. Η λιβυκή κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο Κούσα παραιτήθηκε, αλλά δήλωσε ότι αυτό συνέβη για «λόγους υγείας». «Μίλησα με πολλούς. Δεν θεώρησαν ότι ήταν καλή είδηση, αλλά είπαν «ε, και τι έγινε;», αν κάποιος θέλει να παραιτηθεί, είναι δική του απόφαση», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραήμ. Ο Ιμπραήμ δήλωσε ότι ο Καντάφι θα μείνει και θα πολεμήσει «μέχρι το τέλος».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τόμι Βιέτορ έκανε λόγο για «αποσκίρτηση μεγάλης σημασίας» και προσέθεσε ότι ο Κούσα μπορεί να προσφέρει «κρίσιμες πληροφορίες για το τι συμβαίνει τώρα στο μυαλό του Καντάφι και ποια είναι τα στρατιωτικά του σχέδια». Πάντως, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάλεν, τόνισε ότι η πτώση του Καντάφι δεν αναμένεται άμεσα.
Δεν θα έχει ασυλία
Το γεγονός και μόνο ότι ο Kούσα κατάφερε να φθάσει ώς το Λονδίνο, μέσω Τυνησίας, δείχνει τις ρωγμές στο καθεστώς. Η Βρετανία, που θεωρεί ότι ο Kούσα σχετίζεται με την ενορχήστρωση της ανατίναξης του αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι το 1986, διευκρίνισε ότι δεν του έχει παράσχει ασυλία. «Μπορεί να μας προσφέρει όλα τα στοιχεία που θέλουμε σε ασημένιο δίσκο», είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης θυμάτων του Λόκερμπι, Φρανκ Ντάγκαν.
Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυτικοί βομβαρδισμοί κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων είχαν ως θύματα 40 αμάχους. Την πληροφορία μετέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βατικανού ο καθολικός επίσκοπος Τριπόλεως Τζιοβάνι Μαρτινέλι, λέγοντας ότι πληροφορήθηκε πως οι βομβαρδισμοί προξένησαν κατάρρευση κτιρίου στο Μπουσλίμ με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 ατόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.