Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λιβύη: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στην απομάκρυνση του Καντάφι

Η Λιβύη φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν συζητά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Μουάμαρ Καντάφι φαίνεται ότι αναζητεί διπλωματική έξοδο από την σύρραξη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές, που είχαν παραταθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη.

Κατά τη χθεσινή νύχτα, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί κάθε μορφή πολιτικής μεταρρύθμισης, όπως η διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας, ωστόσο, την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι. «Ο ηγέτης είναι ο εγγυητής της ασφάλειας για τη χώρα και της ενότητας του πληθυσμού και των φυλών. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός για κάθε μετάβαση προς ένα μοντέλο δημοκρατίας και διαφάνειας», προειδοποίησε ο Μούσα Ιμπραΐμ.

Χθες το βράδυ, ο Λίβυος ηγέτης έκανε μία δημόσια εμφάνιση στην κατοικία του στο Μπαμπ ελ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, η οποία έγινε στόχος πυραύλου του διεθνούς συνασπισμού στις 20 Μαρτίου, μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν είχε εμφανισθεί δημόσια από τις 22 Μαρτίου.

Χθες, δημοσίευμα των New York Times, έφερε δύο από τους γιους του Καντάφι, τον Σάιφ αλ -Ισλάμ και τον Σαάντι, να προτείνουν μετάβαση προς συνταγματική δημοκρατία, και την αποχώρηση του πατέρα τους από την εξουσία.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την πρόταση. «Ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να αποχωρήσουν πριν από οποιαδήποτε διπλωματική διαπραγμάτευση», δήλωσε από τη Βεγγάζη ο Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του πρέπει να αποχωρήσουν από την εξουσία και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις διπλωματικές προσπάθειες που επιχειρεί το καθεστώς Καντάφι για να διασωθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στην περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, χθες στην Άγκυρα με το Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκοντζί.

Έπειτα από τη Γαλλία και το Κατάρ, η Ιταλία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή, ενώ το λιβυκό καθεστώς δέχθηκε νέο πλήγμα με την παραίτηση την Κυριακή του Άλι Τικρί, συμβούλου του συνταγματάρχη Καντάφι τέσσερις ημέρες μετά την αυτομολία του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, κανένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δεν έχει πραγματοποιήσει έξοδο από τις 22.00 GMT (01.00 ώρα Λιβύης και Ελλάδος) χθες το βράδυ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται, ωστόσο, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ ζητήσει την επέμβασή τους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εις το εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν αποστολές τροφοδοσίας εν πτήσει, παρεμβολών στα συστήματα ραντάρ και αναγνώρισης.

Η Βρετανία θα ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες με τέσσερα ακόμη μαχητικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη χθες σε ιταλική στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη της Royal Air Force που συμμετέχουν στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Κατά τη χθεσινή ημέρα συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στην πόλη Μπρέγκα, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ στο δυτικό τμήμα της χώρας συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στο Τζαμπάλ Αλ-Γάρμπι και στη Μιζουράτα, πόλη που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί 40 ημέρες από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι και όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ζητούν αεροπορική υποστήριξη.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τυφλά τη Μιζουράτα, ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των αμάχων, ούτε καν πετούν επάνω από την περιοχή», διαμαρτυρήθηκε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Ένα πλοίο ναυλωμένο από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέπλευσε χθες από τη Μιζουράτα για τη Σφαξ μεταφέροντας 60 τραυματίες, ενώ τουρκικό οχηματαγωγό που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο απομάκρυνε 460 τραυματίες και πρόσφυγες από τη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Καντάφι ότι προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις αποθήκευση πετρελαίου στη Μίσλαχ.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε νέα ύψη χθες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου το όριο των 120 δολαρίων/βαρέλι ξεπεράσθηκε για πρώτη φορά από το 2008.

ΟΗΕ: Οι αντάρτες χρειάζονται χρήματα και θα πουλήσουν πετρέλαιο

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του αγώνα τους και για αυτό θέλουν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων και οικονομικής φύσεως, από τη διεθνή κοινότητα στη Λιβύη.

Τις εκτιμήσεις αυτές ανέφερε στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι Μουν, στη Λιβύη, ενημερώνοντας το σώμα, για τις επαφές που είχε με τα μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, των ανταρτών, αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα.

«Το συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας», ανέφερε ο Κχατίμπ, στο 15μελές σώμα.

«Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό», εξήγησε στην έκθεσή του, ο Άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί σχεδιάζουν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν στην πρώτη πώληση φορτίου πετρελαίου, από τότε που εφαρμόσθηκε το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα εξαιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού», στις αγορές διεθνώς.

Δορυφόρος εντόπισε το τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου Εκουαντόρ, να πλέει στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, με κατεύθυνση το εμπορικό λιμάνι στη Μάρσα ελ Χαρίγκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και όπου αναμένεται να φτάσει την Τρίτη. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου.

Πλοίο μετέφερε πετρέλαιο σε λιμάνι που ελέγχεται από το καθεστώς

Ένα λιβυκής ιδιοκτησίας πλοίο που μεταφέρει φορτίο εισαγόμενου πετρελαίου έδεσε σε ένα λιμάνι που ελέγχεται από την κυβέρνηση, για να συμβάλει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη καυσίμων, δήλωσαν ένας Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας.

Οι εν λόγω πηγές είπαν ότι το πλοίο ανήκει στη λιβυκή κρατική ναυτιλιακή εταιρεία και ξεφορτώνει στο λιμάνι της Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. Δεν έκαναν γνωστό από πού ήρθε το σκάφος.

Ο Λίβυος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως το σκάφος μεταφέρει 23 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου. «Το πλοίο έχει φτάσει», πρόσθεσε.

Μολονότι η Λιβύη είναι εξαγωγός πετρελαίου, οι διεθνείς κυρώσεις και η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.

Δεν έχει γίνει σαφές πώς το πλοίο κατάφερε να περάσει από τον κλοιό των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων.

Ο αξιωματούχος της λιβυκής ενεργειακής βιομηχανίας, ο οποίος εργάζεται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διανομή καυσίμων, δήλωσε πως η άφιξη του πλοίου είναι ένα «καλό βήμα» για την ανακούφιση των ελλείψεων, όμως πρόσθεσε πως η λύση είναι μόνο προσωρινή.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει σχέδιο για να έρθουν περισσότερα καύσιμα ή αν είναι μόνον αυτό το πλοίο», δήλωσε το στέλεχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Τουρκία: Ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει

«Ο Mουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία», είναι το μήνυμα που μετέφερε η Άγκυρα στον απεσταλμένο του Λίβυου ηγέτη, λένε σήμερα αναλυτές και διπλωμάτες σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του ασκούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης κ Αμπντουλάτι Ομπέιντι.

Η υποδοχή του Λίβυου απεσταλμένου ήταν ιδιαίτερα ψυχρή και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε ακόμα και να φωτογραφηθεί μαζί του, επισημαίνουν στην Άγκυρα, ενώ το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε ότι σύντομα αναμένονται στην Άγκυρα εκπρόσωποι του λεγόμενου μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Η Κ. Άστον αρνείται κάθε επαφή με την κυβέρνηση Καντάφι

Την άρνηση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, υπό την Κάθριν Άστον, για οποιαδήποτε επαφή με το καθεστώς Καντάφι, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Agence Europe, σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, δέχθηκαν προσέγγιση από απεσταλμένους του Καντάφι, προφανώς στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη.

Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Διπλωματική επίθεση του Καντάφι, η Κάθριν Άστον αρνείται κάθε επαφή», τονίζει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος απορρίπτει τη λύση, που αναφέρεται στα ΜΜΕ, να αναλάβει ένας από τους γιους του Καντάφι την εξουσία ώστε να διαπραγματευθεί την εκεχειρία και μία διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο εκπρόσωπος της Κ. Άστον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το καθεστώς Καντάφι και ότι αυτό περιλαμβάνει και τους γιους του.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι το γεγονός ότι κάποια κράτη μέλη έχουν απευθείας επαφές με απεσταλμένους του Καντάφι δεν ενοχλεί την Κ. Άστον. «Το σημαντικό για εμάς είναι να υπάρξει μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη. Για να γίνει αυτό πρέπει να συζητάμε με όλους τους εταίρους» και τα κράτη μέλη μπορούν θαυμάσια να συζητούν επίσης, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κ. Άστον.

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις για αγορά πετρελαίου από τους εξεγερμένους

Η ΕΕ δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά το ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ' αυτή τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Αν τα έσοδα (από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) δεν ωφελούν το καθεστώς του Καντάφι, τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με εμπορικές συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης», δήλωσε ο Μάικλ Μαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, η γραμμή μας είναι πολύ σαφής», δήλωσε. Η ΕΕ υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν στόχο τα έσοδα από το πετρέλαιο να μην φτάνουν στα χέρια του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, υπενθύμισε. «Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι συνήθεις εμπορικές πρακτικές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.